De levande döda i kostymdrama

FILMEN

Kan man framgångsrikt blanda zombies och kostymdrama? Spontana svaret blir naturligtvis nej, men tänker man sen lite mer så inser man att det kan man visst. Det är ju ofta som just olikheter och nytänkande skapar bra saker. Vad man gjort i "Pride and Prejudice and Zombies" är att man tagit Jane Austens berättelse, kastat in en zombieepidemi och sen låtit de fina flickorna i filmen bli riktigt grymma zombiekillers.

Just kontrasten fin ung dam som är en grym zombiekiller som inte drar dig för att klyva ett huvud eller krossa det med sin sko är det som gör filmen intressant. Handlingen som sådan är fortfarande lite för "sliskig" för mig. Jag ska väl erkänna att jag inte är ett stort fan av kostymdramor, men är man det kommer man säkert uppskatta spelet mellan de fem systrarna Bennet, Mr. Darcy och den otroligt obehaglige och självgode kyrkoherden Collins.

Handlingen utspelar sig i England på 1800-talet och man kämpar med att hålla antalet zombies nere. En del tar ganska lätt på det som händer medan andra, som Mr. Darcy, tar det på blodigaste allvar. Vissa förespråkar en samexistens med zombies medan andra menar att detta skulle vara omöjligt. Så till slut ställs allt på sin spets och man måste välja hur man ska gå vidare… Man har även tagit sig friheter med själva zombiesarna. Här är de faktiskt rätt smarta, eller i alla fall en del. De kan prata och de förstår vad som hänt med dem. Man följer alltså inte normen för hur en zombie borde uppföra sig. Men vad spelar det för roll när man redan våldfört sig på en klassiker?

Jag tycker att "Pride and Prejudice and Zombies" är en hyfsad film. Den är underhållande, lite seg och kanske mer en komedi än en seriös film men den underhåller och det är ju meningen. Så se den men förvänta er för allt i världen inte en "normal" zombiefilm.


EXTRAMATERIALET

Det finns med ganska mycket extramaterial på denna utgåva. Det mesta handlar om hur man spelade in filmen och hur man skapade specialeffekterna (vilket alltid är kul) men vi får också se hur man förvandlade Jane Austens klassiker till en zombiefilm utan att tappa bort det viktiga. Sen får vi Gag reels och borttagna scener också.


TRE SAKER

1. Det är kul att de håller så på etiketten. Till och med när någon dör och de sörjer tilltalar de honom men "Herr" först.

2. Lena Headey från "Game of Thrones" dyker upp som en superzombiekiller.

3. Specialeffekterna var oftast rätt bra. Ibland slarvade man dock lite…


HANS-ÅKE LILJA (2016-08-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Gag reel, Mr. Collins Line-O-Rama, The Badass Bennet sisters, Creating the unmentionalbes, Courtship, class and carnage, From Austen to Zombies; Adapting a Classic
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (3/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA