Ett väldigt otillfredsställande slut, tyvärr

FILMEN

John Connor och de andra fortsätter i säsong 2 av "Terminator: The Sarah Connor Chronicles" att slåss mot diverse maskiner och Skynet. Alla karaktärerna från första säsongen är tillbaka och när man nu vet vad de går för gör de även sina roller mer rättvisa. Efter första säsongen var jag lite tveksam till valet av Lena Headen som Sarah Connor men här funkar det bättre. Hon har kommit in i rollen på ett bra sätt och upplevs inte längre som den gråtmilda morsan utan mer som den hjälte hon faktiskt är.

Summer Glau är fortfarande perfekt i rollen som den goda Terminatorn Cameron och Brian Austin Green går från klarhet till klarhet som Derek liksom Thomas Dekker gör i rollen som John Connor, mannen alla maskiner vill döda. Vi får även några nya karaktärer introducerade under säsongens gång; Leven Rambin som John flickvän Riley Dawson och Shirley Manson som Catherine Weaver, VD för ett företag som kommit väldigt långt i utvecklandet av artificiell intelligens…

Dessutom dyker Stephanie Jacobsen upp som Jesse Flores, en kvinna som även hon är från framtiden och dessutom har ett förflutet med Derek Reese. Nu har hon ett mål, att få Connor att göra sig av med Cameron, som enligt Jesse har alldeles för stort inflytande på framtidens John Connor.

Vi får även se Garret Dillahunt som först Cromartie, en Terminator som jagar John, och sen som John Henry. John Henry är Cromartie ombyggd av Weaver och sen upplärd i hennes försök att skapa artificiell intelligens. Även James Ellison dras in i upplärandet av John Henry för även om han är otroligt intelligent saknar han allt vad moral och etik är. Och det är här Ellison, fast han är motståndare till maskiner, övertalas av Weaver bli John Henrys lärare.

Säsong två innehåller 22 avsnitt och är alltså 13 avsnitt längre än den första, på gott och ont. Vi får se mer av karaktärerna och deras kamp för att rädda de människor som behövs i framtiden samtidigt som de undanröjer de som i framtiden kommer att hjälpa maskinerna. Vi får dessutom mer bakgrundshistoria om framtiden… Vi får med andra ord se vad Derek och Jesse gjorde innan de reste tillbaka i tiden. Det negativa är att handlingen inte riktigt håller för så många avsnitt. Mycket blir upprepningar och dessutom får Cameron fler och fler människolika uttryck, vilket inte alls känns bra. Hon är en maskin och bör så förbli.

Förutom ett segt mellanparti under säsongen krånglar man dessutom till handlingen lite för mycket. Vem är Weaver? Varför gör hon det hon gör? Varför hjälper Ellison henne? Frågor som aldrig besvaras när säsongen avslutas med ett väldigt öppet slut för att sen läggas ser. Detta gör att vi lämnas med ett väldigt otillfredsställande slut. Dock kan jag förstå att tittarna svek serien. Krånglig handling och många mediokra mellanavsnitt har en tendens att få det resultatet, tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Det finns en del extramaterial i boxen och även om de bortklippta scenerna som följer med inte direkt tillför något nytt så gör de åtta korta dokumentärerna som finns med det. Här får vi reda på allt från hur manuset skapas till hur man fick till specialeffekterna och hur man sminkar någon så att halva ansiktet ser ut att vara borta. Intressant och ganska lagom. Det blir inte långtråkigt utan man lyckas hålla intresset upp under hela tiden.

Vi får även lite berättat om hur man använder storyboards under serien. Vi får också en jämförelse mellan just dessa storyboards och det färdiga resultatet och det är förundrande att se hur de kan få det färdiga resultatet så lika visionen man hade när man skapade storyboarden. Sen får vi även se hur en slagsmålsscen övas in och jämföra det mot hur den färdiga scenen blev och även det är väldigt fascinerande. Det ger även en inblick i hur stor skillnad specialeffekterna gör för en scen.

Utöver allt detta får vi även kommentarspår till utvalda avsnitt. Helt klart godkänt extramaterial med andra ord.


TRE SAKER

1. När serien lades ner drogs kampanj efter kampanj igång för att få FOX att låta den fortsätta. FOX ändrade sig dock inte.

2. Precis som i säsong 1 är specialeffekterna väldigt bra för en TV-serie.

3. Det är lite förvirrande när TV-serien utspelar sig men som jag förstått det är det efter "Terminator 2".


HANS-ÅKE LILJA (2009-12-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2009
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår, The Counting Chronicles - reportage i 8 delar om Terminator, Terminated scenes, Storyboards och Cameron vs. Rosie.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA