Stallone bjuder blodigt krig

FILMEN

Det är fjärde gången Sylvester Stallone spelar den enstöriga och lite svåra Vietnamveteranen John Rambo som har en tendens att hamna i allehanda eldstrider och bataljer, denna gång efter eget manus och regi. I den här filmen har Rambo dragit sig tillbaka i Thailand, inte långt från gränsen till Burma, och livnär sig på sin båttaxi och ormfångning. Hans brokiga förflutna finns kvar därinne, men han har gjort sitt bästa för att koppla bort det.

I Burma är det som bekant fullt krig sedan 50 år tillbaka. Under filmens förtexter får vi en liten historisk genomgång om vad som egentligen pågår där. I filmen stiftar vi sedan direkt bekantskap med en samling sannerligen sadistiska militärer som har kål på den lokala bondebefolkningen på det ena grymma sättet efter det andra.

Så när en grupp amerikanska missionärer ber att få utnyttja Rambos båttaxi för att åka dit med läkemedel är han givetvis helt emot det, men går till slut med på uppdraget som inte blir helt problemfritt.

Knappt har missionärerna plockat upp plåster och bandage innan byn de hamnat i attackeras av den våldsamma militären och de som överlever attacken tas till fånga. Återigen ligger allt hopp på Rambo som först får köra dit ett gäng stenhårda legosoldater för att sedan inse vem han verkligen är och själv rycka in så det blir riktigt gjort.

"Rambo" är givetvis en riktigt våldsam film. Kulsprutorna går varma, blodet stänker och kroppsdelar flyger iväg, och det är inte helt oväntat. Jag känner dock att filmen ligger farligt nära gränsen, men det har väl även de tidigare "Rambo"-filmerna gjort. Filmen är också oväntat kort och slutar ungefär när man känner att två tredjedelar gått. En lite märklig känsla.

Om man tar filmen för var den är, en våldsam krigsfilm och i synnerhet en "Rambo"-film så blir man förmodligen inte besviken. Jag har dock svårt att hitta något budskap i filmen. Någonstans mitt i kommer Rambo fram till att han är en krigare fullt ut och han dödar för sin egen skull. Inget vidare bra budskap om man nu ska se det som ett sådant. Sedan går resten av filmen ut på att skildra så brutala dödsfall som möjligt.

Trots att det är många år sedan jag såg "First blood", den första filmen i sviten, så har jag den ändå i välbevarat minne, framför allt det porträtt Stallone gjorde för 26 år sedan. Den John Rambo var en betydligt rikare karaktär än den som figurerat i de efterföljande filmerna. Om man jämför med fjolårets "Rocky Balboa" så är det långt ifrån samma varma avrundning av sviten vi har att göra med här, även om det finns vissa tendenser att plocka fram den sympatiska sidan i offret Rambo. Om det nu blir en avrundning - Stallone har nämligen pratat om en femte film och på nätet finns alla möjliga lösa rykten om handlingen.

Personligen tycker jag att det räcker nu och filmen slutar ju på ett fullt naturligt sätt om Stallone vill knyta ihop säcken för gott.


EXTRAMATERIALET

Tyvärr måste jag säga att extramaterialet på denna limited steelbook edition är en stor besvikelse och motiverar inte ett köp för att få den extra skivan. Till att börja med är det så pass lite att det lika gärna hade fått plats på den första skivan och vidare är det till större delen riktigt dåligt.

Det är visserligen en timme långt men vad vi får är två trailers, sju klipp från filmen (?), tio upphackade intervjuer utan frågor och c:a femton minuter oredigerad bakomfilm. På sätt och vis känns det som det vi fått är råmaterialet till en potentiell making of som man inte hunnit sätta ihop.

Jag förstår inte vem som fått för sig att en tittare ska få ut någonting av hackiga intervjuklipp där vi inte får höra, eller läsa, vad intervjuoffren svarar på. Ibland är det helt omöjligt att förstå sammanhanget när de svarar.

Nej, det här är riktigt dåligt och det skär i mig när jag läser att Region 1-utgåvan innehåller massvis av intressant extramaterial, se nedan.


TRE SAKER

1. Lustigt nog står det "John Rambo" som titel på filmen när den rullar igång. Det var en av många titlar filmen gick under innan det blev "Rambo". Vissa länder verkar dock döpt filmen till just detta namn.

2. Filmen är den tveklöst kortaste i sviten. Eftertexterna börjar rulla efter 75 minuter. Samtidigt har filmen den högsta bodycount:en med 236 döda.

3. Extramaterialet på Region 1-ugåvan: Audio Commentary by Sylvester Stallone, Legacy Of Despair - The Struggle In Burma, It's a Long Road - Resurrection of an Icon, A Score to Settle - The Music Of Rambo, The Art Of War - Complete Rambo, The Weaponry Of Rambo, A Hero's Welcome - Release And Reaction, Deleted Scenes


ANDERS JAKOBSON (2008-07-08)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Digital dolby 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Interviews with cast and crew, B-roll, International trailers, Film clips.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA