Heroisk räddningsinsats blir ett platt fall

FILMEN

Året är 1952 och två oljetankar går mitt itu under en snöstorm utanför kusten vid Cape Cod. Samtidigt som den ena oljetanken febrilt kämpar för att hålla sig vid liv, ger sig en räddningsgrupp ut på ett självmordsuppdrag för att rädda dem med kustbevakaren Bernie Webber (Chris Pine) i spetsen.

"The Finest Hours" baseras på en verklig händelse, vilket även lite är dess nederlag. Vad de verkliga männen gjorde den natten är enormt beundransvärt, men det fungerar inte riktigt på film. I ett desperat försök att faktiskt göra ett drama av det hela har man lagt till historien om Bernie och hans fästmö Miriam (Holliday Grainger). Visst är det ett ganska skönt avbrott att lämna stressen på oljetanken samt räddningsgruppen genom att följa Miriam på land, men det ger ingenting till historien.

Nästan från första scen hintas det om en backstory, någonting som hände året innan. Dock får vi aldrig veta exakt vad detta är. Genom små hintar kan vi på något sätt förstå ungefär vad som hände, men det är inte tillräckligt för att vi ska förstå Bernie som karaktär. Om vi fick mer bakgrund skulle allt som händer vara mycket starkare. Vi skulle förstå varför Bernie åker ut på ett uppdrag som både han och hans kollegor vet är rent självmord. Nu ifrågasätter jag i stället hans beslut att ge sig ut med en jätteliten båt i en storm som tagit två gigantiska oljetanker.

Det kanske mest överraskande med filmen är att detta är en Disneyproduktion. Normalt kan man räkna med att Disneyfilmer håller en ganska hög nivå och är experter på att blanda stämningar. Den verkliga historien som finns som material ger en enorm möjlighet att skapa spänning blandat med starka känslor och en uns av charm. Därför känns det lite extra snopet när man får två ganska långtråkiga timmar där det till hälften av filmen knappt går att urskilja vem som är vem. Den andra halvan av filmen är fantastiska skådespelare som desperat försöker göra något med sina karaktärer.

Vad som hade all möjlighet att bli en fin skildring av en verklig heroisk insats blir nu ett platt fall. Filmen känns rakt igenom snarare som en skildring av coola grejer man kan göra på film numera än att faktiskt ge respekt till de verkliga personerna den baseras på.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. I filmen funderar Bernie och Miriam på att gifta sig när Bernie ger sig ut på sitt uppdrag, men i verkligheten hade de redan varit gifta i två år när det hände.

2. Då filmen kräver så mycket visuella effekter tog postproduktionen av filmen ett helt år.

3. Det är ganska många småfel i filmen så som fel antal dagar i almanackan och saker som inte uppfanns förrän långt senare. Småsaker som med ett ordentligt researchteam hade kunnat undgåtts.


EMMA ÅKERLIND (2016-09-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.39:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA