Om livet efter det stora traumat

FILMEN

I skrivandets stund är det inte så värst länge sedan den senaste skolmassakern ägt rum. Tyvärr inte den sista heller. I samband med dessa massakrer är det alltid en sak man missar att redovisa. Media kartlägger mördaren i detalj, men man får aldrig veta hur de överlevande mår. De som i värsta fall stirrat döden i vitögat och antagligen blivit traumatiserade för livet.

Så är det för Diane i "Det sista offret". Som 17-åring var hon inblandad i en skolmassaker och hon och bästa väninnan Maureen var de sista att stå framför mördaren. 15 år senare närmar sig årsdagen och en massa minnen bubblar upp. Parallellt med nutiden får vi se bilder från hennes 17-åriga jag och det är väldigt mycket som går igen. Hennes dotter visar upp liknande skoltrötta tendenser och hamnar i trubbel, vilket får Diane att reagera precis som sin egen mamma gjorde då. I sitt yrkesliv, som lärare, ser hon potential i en ung tjej, precis som hennes egna lärare såg potential i henne.

Filmen väntar extra länge med att redovisa den viktigaste flashbackscenen, faktiskt ända till sist i hela filmen - den som visar vad som egentligen hände inne på tjejtoan när Diane och Maureen stod öga mot öga med mördaren, en scen som är helt avgörande för filmen.

Det är så klart en rejäl twist i den här storyn som hindrar mig från att återge mer av handlingen. Det är en twist som delvis förvirrar, men som också får en att tänka till ett par varv extra. På sätt och vis önskar jag att det inte hade funnits en twist utan att filmen fått en mer konkret och enkel upplösning, men samtidigt blir filmens befintliga karaktär ganska annorlunda och spännande.

I och med att filmen utspelar sig med 15 års intervall spelas Diane av två skådespelerskor. Dels Evan Rachel Wood som den yngre upplagan och Uma Thurman som den äldre. Båda gör två solida insatser, där deras Diana lider av olika sorters personliga demoner.

I sammanfattning är "Det sista offret" en mycket sevärd film. Annorlunda, tänkvärd och med mycket bra skådespeleri.


EXTRAMATERIALET

Här finns ingenting, och min snabbforskning om Region 1-utgåvan säger mig att det inte finns något där heller. Ett kommentarspår hade faktiskt varit ganska befogat i det här fallet.


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på en bok av Laura Kasischke. Så vitt jag kan se har denna bok, utgiven 2002, inte översatts till svenska.

2. Originaltiteln "The Life Before Her Eyes" ger en ledtråd till filmens essens.

3. Filmen har en ganska vacker känsla med en del delikata visuella effekter som känns både smarta och effektiva.


ANDERS JAKOBSON (2008-10-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA