Blodigt maktskifte i Wo Shing-triaden

FILMEN

Två år har gått sedan händelserna i "Election" där Lok var den starkaste och den som tog över styret i Wo Shing-triaden i Hong Kong. Enligt traditionen ska nytt val hållas vart annat år så att ingen ledare blir för mäktig.

Som vanligt leder valet till inre stridigheter och brutala uppgörelser, och det kommer till en punkt då Lok står mot Jimmy. Den sistnämde har blivit en framgångsrik affärsman som egentligen helst skulle vilja lämna triaden, men polisen i Kina - där han vill driva sin affärsverksamhet - säger att det enda sättet för honom att kunna verka där är genom att bli Wo Shing-triadens ledare.

Lok, å sin sida, är så berusad av sin makt att han inte vill lämna ifrån sig den. Samtidigt har han problem med sin unga son till följd av händelserna i "Election". Lok drar sig inte för något för att behålla sin makt.

Det hela ebbar ut i en rå och brutal uppgörelse mellan de båda makterna där mycket blod utgjuts.

"Election II: Triaden" är helt klart en mycket bättre film än sin föregångare. Det är en tätare och mer engagerande historia, även om det återigen stundtals är aningens svårt att hänga med i alla vändningar. Den vinner också på att våldsnivån skruvats upp, för då första filmen var aningens mesig kan "Election II: Triaden" mäta sig med de bättre maffiafilmerna.

Precis som första filmen, så är det i filmens sista kvart den stora vändningen kommer och den nya ledaren ställs inför nya problem och utmaningar. Kanske kommer det en tredje film, kanske gör det inte det, men det känns inte som historien om Wo Shing är helt avslutad.


EXTRAMATERIALET

Omslaget utlovar en "making of" på 29 minuter men i själva verket är den bara sju minuter lång. Aningens snopet måste jag säga.

I filmen berättas lite om några av tankarna kring karaktären Jimmys agerande i filmen, och vi också veta lite mer om klimatet i Hong Kong just nu, snart tio år efter att Kina tog över ön. Det är intressant men på bara sju minuter blir det ingen en djupgående analys. Ett enkelt flygblad istället för en tung artikel.

Det finns också en trailer till filmen.


TRE SAKER

1. Det är en väldigt grabbig film. Precis som i första filmen är det enbart en kvinnoroll med någon sorts betydelse.

2. Scenen när Jimmy ska omvända fyra underhuggare genom att låsa in dem på en hundgård med varsin frustande schäffer kedjade till dem blir slutligen oväntat rå, med den första filmens nivå i åtanke.

3. Lustigt nog är den hårdaste personen i filmen en kinesisk polis som visar sitt rätta jag under filmens sista minuter.


ANDERS JAKOBSON (2007-03-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Making of, Trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (12/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA