Effektfylld kung fu-mix som fungerar

FILMEN

Namnet Yuen Woo-Ping kastas det runt med mycket. Så fort han är inblandad så ska det uppmärksammas, oavsett vilken roll han haft i en films produktion. Men det är just den rollen som är det viktiga. Han skapade sig ett namn i Hong Kong med filmer som "Snake in the Eagle’s Shadow" och "Drunken Master" med Jackie Chan, men som regissör är han oftast betydligt sämre än när han är "fight coordinator", det vill säga att han arrangerar actionscenerna.

Woo-Pings namn blev allmänt känt i väst efter att han hjälpt Keanu Reeves och Laurence Fishburne fajtas i "The Matrix", medan fantaster av asiatisk film redan höjt honom till skyarna tack vare actionsekvenserna i Jet Li-filmer som "Fist of Legend", "Black Mask" och "Once upon a time in China" bland många andra.

Woo-Ping gillar att återanvända klassiska kinesiska figurer om och om igen, och stöpa dem i olika formar varje gång. Förutom att han gjort filmer om Wong Fei Hung ungefär trettiofem gånger, återkommer i "True legend" tiggaren Su. Woo-Ping har filmatiserat karaktären minst två gånger tidigare, mest noterbart i Jackie Chans klassiska "Drunken master".

General Su Qi-Er har tjänat sitt land väl på stridsfältet, och blir hemförlovad. Han lämnar sin adoptivbror Yuan kvar i armén, och far hem till sin familj. Yuan och hans syster Ying adopterades av Sus far, då denne dödat syskonparets far som "blivit galen", och nu gifter sig Su med Ying och skaffar barn.

Fem år senare återvänder brodern Yuan kraftigt förändrad. Han har sytt fast svartguld i huden för att skapa en ogenomtränglig sköld, och med sin gift-kung fu dödar han Sus far i hämnd och kidnappar sin systers son. Su måste nu träna upp sin kung fu för att kunna återföra sonen.

Ja, det är ju bara början av historien, för många fler vändningar och händelser följer innan sluttexterna rullar. Woo-Pings vana trogen så är filmen fylld med "wire fu" och inte få digitala specialeffekter av varierande kvalité. Till en början stör jag mig lite på att en del effekter inte riktigt funkar och att folk dinglar runt i vajrar mest hela tiden, men snart inser jag att jag bedömer filmen på helt fel skala.

Det här är egentligen en klassisk kung fu-rulle som plockar element ur många andra likadana filmer och tjongar ihop allting, och leker med det. Gordon Liu dyker upp i en Pai Mei/White Brows-liknande roll (som du sett honom i till exempel "Kill Bill Vol. 2") tillsammans med Jay Chou (från "The Green Hornet") i rollen som kung fu-guden. Huvudrollsinnehavaren Vincent Zhao är fantastisk och tack vare hans gedigna och äkta kung fu-kunskaper blir hans framträdande i filmen något extra.

Huruvida "True Legend" är särskilt "true" vet man inte. Verklighetens Su, som faktiskt grundade den existerande stilen "drunken fist", är ganska okänd. Filmen innehåller uppenbart påhittade – eller åtminstone starkt överdrivna – händelser, men vill man bara bli underhållen och uppskattar asiatisk martial arts-underhållning, så är detta helt okej även om Woo-Ping gjort både bättre och sämre.


EXTRAMATERIALET

Förutom en trailer och en musikvideo från soundtracket, får vi av någon anledning först fyra korta klipp ur filmen som extramaterial. Tämligen meningslöst att se på eftersom man redan sett filmen, och ska inte alls vara med på en DVD eftersom de hör till den typen av promotionmaterial man sänder ut till tv-kanalers filmprogram.

Dock finns här också en halvtimmes "making of", som ganska extensivt går genom tanken bakom filmens handling, skådespelarnas insatser, specialeffekterna, scenbyggen och stunts. Riktigt bra. Allt extramaterial presenteras i icke-anamorfisk widescreen med svensk text.


TRE SAKER

1. Precis som i suveräna "Ong-Bak" har vissa sekvenser tydlig inspiration från breakdance och det är riktigt kul att se.

2. Yuan spelas av Andy On, som år 2000 jobbade som bartender men tänkte "äh, jag vill bli som Jackie Chan!" och gick iväg för att provspela för en film. Han fick rollen som Jet Lis efterträdare i filmen "Black Mask 2" direkt.

3. Filmen är Kinas första 3D-film, dock verkar den endast vara biovisad i det formatet och finns inte på DVD eller blu-ray i 3D någonstans i världen.


HENRIK ANDERSSON (2011-02-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS ES 6.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Intervjuer och filmklipp, Musikvideo - Wandering Heart, Trailer
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA