Upprepande återupplivning av ny mumie

FILMEN

Den första filmen i "Mumien"-serien kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Det var med DVD-utgåvan av den filmen som jag verkligen började intressera mig för extramaterial. Filmen hade en bra bakomfilm där man fick se hur de flesta effekterna gjordes och det var även första gången jag lyssnade på ett kommentarspår. Sedan var filmen en riktig matinérulle med rafflande äventyr i egyptisk miljö.

Även uppföljaren "Mumien - Återkomsten" var bra och underhållande (möjligen med en liten brasklapp för den usla dataanimeringen av The Rock som The Scorpion King i filmens final) och den fristående sequelfilmen "The Scorpion King" har också sina poänger. Men framför allt är de två första "Mumien"-filmerna sådana jag återkommer till med jämna mellanrum.

Det kommer dock inte att ske med den tredje filmen "Mumien - Drakkejsarens grav". Det är förvisso ingen kalkon, men den har många brister: 1) Den utspelar sig inte i Egypten och har heller ingen "riktig" mumie, 2) Rachel Weisz spelar inte Evelyn igen (hon gillade inte manuset) och i stället har Maria Bello gått in i rollen, 3) Vissa av filmens specialeffekter är inte bra och 4) Grundstoryn är i mycket en upprepning av den första filmen, fast i Kina.

I en inledande prolog får vi lära känna Drakkejsaren (Jet Li), en stark och mäktig man som ansåg att han hade för kort liv för att förverkliga alla sina planer och därför tog hjälp av en häxa (Michelle Yeoh) för att bli odödlig. Men häxan kastade i stället en förbannelse över kejsaren och hans armé och inkapslade dem i lera med förhoppningen om att de aldrig ska väckas till liv igen.

1946 har Rick (Brendan Fraser) och Evelyn dragit sig tillbaka från äventyrandet. Rick försöker sig på normala hobbys medan Evelyn skrivit två bästsäljande romaner baserade på deras tidigare äventyr. Men de märks att de saknar det gamla livet, Rick är uttråkad och Evelyn får ingen inspiration till sitt skrivande, så när ett uppdrag dyker upp om att återlämna "Shangri-La:s öga" till Kina åker de dit. De kan ju passa på att hälsa på Evelyns bror Jonathan (John Hannah) som driver en nattklubb där och sonen Alex (Luke Ford), som nu är 23 år och just gjort sitt livs största upptäckt: Drakkejsarens grav.

Givetvis är "Shangri-La:s öga" vad som krävs för att väcka kejsaren till liv, och givetvis händer det, och givetvis hamnar våra hjältar i ett nytt äventyr där de måste hindra kejsaren från att nå Shangri-La och därmed bli helt återställd och i förlängningen förhindra honom att väcka sin armé till liv igen.

Allt är med andra ord som vanligt, fast lite sämre. "Mumien - Drakkejsarens grav" går visserligen i samma matinéanda som de tidigare filmerna men det lilla extra saknas. Däremot upprepas ganska många gamla trick: Vi har en kämpig biljakt, vi har rejäla knytnävsslag mellan Rick och filmens storskurk, vi har sekvensen där någon blir allvarligt skadad, vi har Jonathans motvilja och humoristiska repliker och tja, vi har det mesta som vi sett tidigare.

Specialeffekterna är lite si och så. I vissa fall är det mycket bra, som när våra hjältar får oväntad hjälp av tre Yetis (!) och i de stora slagsekvenserna (där det "Sagan om ringen"-utvecklade AI-programet Massive använts), medan andra CGI-karaktärer av främst Drakkejsaren inte alls håller måttet.

På sätt och vis hade jag önskat att detta inte var en "Mumien"-film utan något helt fristående. Alternativt att Alex hade varit den huvudsakliga huvudpersonen och att Rick och Evelyn bara hade figurerat lite kort som ett gästspel. Som det är nu är det för lätt att jämföra med de tidigare filmerna och i en sådan jämförelse är "Mumien - Drakkejsarens grav" en flopp, om än ganska underhållande sådan.


EXTRAMATERIALET

Här finns ett kommentarspår med regissören Rob Cohen och 10 minuter med förlängda och borttagna scener, bland annat en scen som ser ut att kostat väldigt mycket pengar då en mycket avancerad dataanimation är inblandad. Måste känts skapligt tråkigt för de animatörer som slet med just den scenen...

I jämförelse med de tidigare filmerna så är extramaterialet ett snålt skämt. I USA släpps en deluxe edition med följande extramaterial utöver det som finns här:

- Preparing for Battle with Brendan Fraser and Jet Li
- The Making of the Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
- Jet Li: Crafting the Emperor Mummy
- From City to Desert
- Legacy of the Terra Cotta
- Creating New and Supernatural Worlds
- A Call to Action: The Casting Process

Men med tanke på att jag bara är måttligt förtjust i filmen så spelar det kanske inte så stor roll...


TRE SAKER

1. När Evelyn har haft högläsning ur en av sina böcker får hon frågan om hennes bokkaraktär är baserad på henne själv, varpå hon svara: "Honestly I can say she is a completely different person.", vilket i sak är korrekt i och med att rollen som Evelyn tidigare spelades av Rachel Weisz.

2. Det är en vansinnig inkonsekvens i vilka kinesiska karaktärer som pratar kinesiska eller engelska. I finalen är Michelle Yeohs karaktär helt ensam och läser upp en trolldom - på engelska, vilket korsklipps med ett brandtal av Jet Li - på kinesiska. Totalt ologiskt.

3. I slutet av filmen hintas det om att en fjärde del kan utspela sig i Peru, och det ser ut som den kan komma redan 2010 under namnet "The Mummy: Rise of the Aztec".


ANDERS JAKOBSON (2008-12-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Borttagna och förlängda scener, kommentarspår.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA