Blodskvättande action för hela slanten

FILMEN

Upplägget är inte unikt, men ändå lite kittlande: var sjunde år hålls en hemlig tournering där 30 yrkesmördare kastas in i en 24-timmarstävling med uppgiften: döda eller dö. De tävlar alltså mot varandra tills det bara är one man standing.

Bakom tävlingen sitter en tävlingsledare (Liam Cunningham) och låter rika knösar satsa pengar på vem som ska segra.

Bland deltagarna finns ett antal profiler - den franska mördaren Anton Bogart (Sebastien Foucan) som har styrkor och uppfinnesrikedom värdig en spin-off, galningen Miles Slade (Ian Somerhalder) som lika gärna dödar civila som sina medtävlare, livsfarliga Lai Lai Zhen (Kelly Hu) samt den regerande mästaren Joshua Harlow (Ving Rhames) som den här gången deltar i tävlingen driven av hämnd eftersom en av hans medtävlare mördade hans fru.

Twisten i tävlingen blir att en helt utomstående person hamnar mitt i smeten. Den smarta fransmannen lyckas peta ut den sändare som opererats in i alla tävlande och den hamnar istället i magen på den försupna prästen Joseph MacAvoy (Robert Carlyle) som helt ovetande hamnat i en fruktansvärd tävling. Det blir Lai Lai Zhen som förbarmar sig över honom och ser till att han skyddas från alla yrkesmördare som tror att han är en av dem.

Dessvärre är det ganska lätt att lista ut hur filmen ska sluta. Har man sett en film där rika män använder andra människor som spelpjäser i ett diaboliskt spel så har man sett alla. "The Tournament" är med andra ord inget undantag.

Men resan dit är ganska underhållande. Det är en extremt blodig och splattrig actionfilm vi har att göra med där man inte alls sparat på krutet när det gäller brutaliteten i dödandet. Det lemlästas och sprängs både till höger och vänster.

Även om filmen inte riktigt håller hela vägen så har man i alla fall lyckats med att mejsla till karaktärer som är något mer än bara ett namn och ett ansikte. De har karaktär helt enkelt, och det gör filmen till åtminstone sevärd.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Det är alltid underhållande när det sitter folk vid datorer och snabbt skriver i några kodrader för att göra något avancerat. Ännu mer underhållande är det när man ser kodraderna. I den här filmen kan man tydligen styra satelllitkameror med en enkel HTML-snutt för en tabell. High tech!

2. Filmen är en engelsk independentfilm, men det märks inte alls på skådespelarstallet eller filmens actionsekvenser och specialeffekter. Allting känns dyrt.

3. Filmen har inte visats på svenska biografer, men väl i Kuwait, där den gick upp 8/10 2009.


ANDERS JAKOBSON (2010-01-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS-HD
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA