Fräck action men osmakligt grov komedi

FILMEN

När Sasha Baron Cohen är i farten brukar det handla om två saker: 1) provokationer och 2) extremt grova skämt. När det gäller det sistnämnda slår han något slags rekord i "The Brothers Grimsby" där många gränser passeras med råge. När det gäller provokationerna är det möjligen invånarna i den fattiga engelska staden Grimsby som blir förbannade.

Baron Cohen spelar Nobby, en riktig ur-engelsk karaktär från "Tjernobyls tvillingstad" Grimsby i nordöstra England. En långtidsarbetslös elvabarnsfar som älskar öl och fotboll och har en finfin Liam Gallagher-frisyr. Trots den uppenbara förlorarstämpeln är Nobby en person som är tillfreds med livet och en som sätter familjen först. Därför har han fortfarande, trots den stora egna familjen, ett rum i sitt hus för sin lillebror som han skiljdes från som barn. En dag ska de återförenas, det vet han.

Brodern Sebastian (Mark Strong) har vuxit upp och blivit MI6-agent av hemligaste sort och en riktigt överdjävlig soldat, just nu hack i häl på några terrorister som förutspås göra ett attentat under ett miljömöte lett av skådespelerskan och filantropen Rhonda George (Penelope Cruz). På något vis lyckas en av Nobbys kompisar få reda på att Sebastian kommer att vara där och Nobby åker dit för att återförenas med sin bror. I själva verket stör han agenten precis när attentatet brakar lös och resultatet blir att Sebastian ses som en avhoppad agent och jagas som skyldig. Plötsligt måste agenten rymma med sin odugliga bror som ett klibbigt plåster.

Samtidigt som Sebastian gör allt han kan för att både rentvå sig själv och förhindra den stora terroristattacken som väntar bakom hörnet, finns det utrymme för bröderna att återförenas på alla tänkbara vis, och Nobby ska faktiskt visa sig vara rätt bra att ha till hands när kriserna blir för många.

Actionbiten av filmen är seriös och rafflande. Emellanåt växlar bildperspektivet till "first person shooter"-vy à la valfritt dataspel och det blir intensivt och effektivt. Här är det tydligt att den tidigare komedioerfarna regissören Louis Leterriers bakgrund med filmer som "The Transporter" och "The Incredible Hulk" bara är till filmens fördel. Men trist nog var det tydligen tvunget att fylla ut resten av filmen med otroligt grova skämt. Jag trodde jag var luttrad efter alla åt men uppenbarligen har Baron Cohen och hans medförfattare hittat nya gränser att spräcka.

Grundupplägget med "James Bond och hans fotbollstokiga bror" är kul och det hade inte behövts kompletteras av könsorgan och kroppsvätskor för att fungera. Trist förvaltning av en kul idé. "The Brothers Grimsby" har några roliga (vanliga) skämt här och där samt fräck action, men landar platt och osmakligt långt under bältet.


EXTRAMATERIALET

En rad improvisationer och bloopers fyller ut några minuter bland extramaterialet där det även finns borttaget och förlängt material. Här finns det ännu mer grova scener, så har man inte fått nog av filmen finns här betydligt mer.

En kortare bakomfilm ger en liten inblick i filmens tillkomst och en ännu kortare bakomfilm tittar närmare på filmens absolut grövsta scen som innehåller ett gäng elefanter.


TRE SAKER

1. Filmen bakar in ett par elaka skämt om Bill Cosby och Donald Trump.

2. Även Daniel Radcliffe får se sig skämtad om, även om han själv inte medverkar i filmen. En av replikerna i samband med detta är något av det roligaste i filmen: "Because of you, the head of the World Health Organisation is dead and Harry Potter has AIDS. You managed to do in three seconds what Voldemort failed to do in eight movies!"

3. Originaltiteln är "Grimsby" och så hette den även ursprungligen i Sverige. "The Brothers Grimsby" är filmens amerikanska titel och en ordlek med "The Brothers Grimm", vilket dock faller lite platt i och med att Grimbsy är brödernas hemstad och inte deras namn.


ANDERS JAKOBSON (2016-08-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
The Making of The Brothers Grimsby, Line-o-Rama, Deleted and Extended Scenes, Blooper Reel, The Elephant in the Room
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA