Bra, men lite väl tydlig

FILMEN

Emily Jenkins jobbar inom socialtjänsten. Hon träffar familjer där allt inte står rätt till och en dag får hon ett nytt fall, det 39:e i ordningen och när hon besöker familjen i fråga ser hon direkt att dottern Lillith far illa. Hennes mamma och pappa missköter henne och Lillith själv hävdar att de försöker döda henne. Då inga bevis finns kan man inte agera mot hennes föräldrar, men när Lillith en natt ringer till Emily och säger att hennes föräldrar kommer att försöka döda henne rusar Emily dit och det visar sig vara i sista sekunden. När hon kommer dit ser hon nämligen hur föräldrarna stängt in Lillith i ugnen och är på väg att sätta på den.

Emily och hennes polisvän Mike lyckas dock rädda Lillith och när hennes föräldrar döms till psykisk vård får Lillith också bo hemma hos Emily. Nu dröjer det dock inte länge innan det börjar hända konstiga saker och Emily inser snart att Lilliths föräldrar kanske inte var så galna ändå. Lillith är nämligen inte den oskyldiga lilla flicka hon vill att alla ska tro att hon är. Man skulle faktiskt kunna säga att Lillith är djävulen själv.

Jag gillar "Case 39" och Renée Zellweger gör ett riktigt bra jobb i rollen som Emily och även Jodelle Ferland är bra som Lillith. Kanske är hon lite för avslöjande om hur saker och ting ligger till med sitt agerande, men då detta faktum ändå står klart för oss rätt tidigt i filmen så spelar det mindre roll. Dock hade det varit bra om man lyckats hålla själva twisten hemlig lite längre än man gör nu.

Sen retar jag mig lite på att Emily inte konfronterar Lillith när de båda ändå vet att Emily vet hur läget är. Allt valsande som katt kring het gröt blir lite för konstigt. Samma sak med logiken i filmen, den håller inte heller fullt ut. Lillith som är kapabel till att ta sig ut ur ett brinnande hus kan sen helt plötsligt inte ens ta sig ur en baklucka. Så med andra ord; "Case 39" är en sevärd film som tyvärr inte helt håller sig till den logik man kan kräva av filmen, man följer inte de regler man själv satt upp. Men, trots detta är filmen är ändå sevärd.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är riktigt bra till "Case 39". Det börjar med en bakom kulisserna-film och det enda jag stör mig på när jag ser den är att Renée viskar så när hon pratar att det blir rätt jobbigt att höra på. Jodelle Ferland verkar dock hur go som helst.

Sen får vi se hur specialeffekterna till scenen där Lilliths mamma tror hon är i en ugn, scenen där Wayne attackeras av getingar samt hur man eldade upp Emilys hus spelades in. Dessa gillar jag bäst bland extramaterialet.

Därefter får vi även en hel del borttagna scener samt en alternativ scen för när Barrons attackeras av en hund samt ett alternativt slut. Det lite lustiga är att båda dessa alternativa versioner är faktiskt bättre än de som användes i filmen.


TRE SAKER

1. Som sagt håller inte logiken när det gäller vad Lillith kan och inte kan och i filmens upplösning blir det pinsamt tydligt.

2. Som Emilys polisvän Mike Barron ser vi Ian McShane som ni säkert känner igen från "Deadwood".

3. Det är kul att se att man är konsekvent när det gäller Lilliths pappa. När Lillith räddas får han en smäll på munnen och när Emily sen besöker honom ser vi att han inte öppnar munnen utan pratar genom stängda tänder. Mycket bra.


HANS-ÅKE LILJA (2010-07-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Paramount
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Filed under "Evil", Inside Case 39, Turning up the heat on the chill factor, Inside the Hornet's nest, Playing with fire and Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA