Lätt sexistisk men ändå underhållande

FILMEN

Jag ska erkänna att jag laddade upp för rubriken "Kodnamn: Skit" till den här recensionen, men lyckligtvis/dessvärre var den här actionkomedin inte alls så kass som jag hade förväntat mig.

En man (Cedric the Entertainer) vaknar upp på ett hotellrum. Det ligger en död FBI-agent och en väska med 250 000 dollar bredvid honom. Mannen har ett sår i huvudet och har till råga på allt tappat minnet. Han har ingen aning om varför han är där han är eller vad som hänt. Med väskan i handen rusar han ut ur hotellet.

I lobbyn blir han stoppad av vacker kvinna (Nicollette Sheridan) som kallar honom för Jake. Mannen, numera Jake, har ingen aning om vem kvinnan är, men hon påstår att hon är hans fru vilket förvånar honom. Hon tar med honom till ett lyxigt hus som hon påstår är hans hem och hon fixar fram en doktor som ska hjälpa honom att få minnet tillbaka. Men Jake överhör en konversation där kvinnan och doktorn diskuterar alternativet att droga honom för att få fram någon viktig information, och han flyr fältet illa kvickt.

Han får några flashbacks som indikerar att han i själva verket är en soldat och den enda ledtråd till hans forna liv är ett kort från dataföretaget D.A.R.T. Han letar rätt på D.A.R.T. och sätter sig på en restaurang mitt emot för att försöka reda ut alla trådar. Där träffar han på servitrisen Gina (Lucy Liu) som påstår sig vara hans flickvän. Snart tror Jake sig vara en hemlig agent som går och städar upp kniviga situationer under kodnamnet "The Cleaner", medan Gina förklarar att han i själva verket är en städare på D.A.R.T.

Frågorna är nu: varför vill folk ha tag i Jake, vad är det för hemlig information han har, och varför har han minnen som indikerar att han är en vältränad soldat om han nu är en simpel städare? Och kommer han att få minnet tillbaka?

Filmen är trots sin lite halvtunna och inte direkt originella intrig tämligen välgjord med en del rafflande action och smålustig, ganska barntillåten jargong från Cedric the Entertainer. Ovanpå detta finns ett par mer eller mindre sexistiska scener där de båda två kvinnliga huvudrollsinnehavarna ska ha så lite kläder som möjligt på sig. Varken oväntat eller speciellt chockerande, däremot ganska tröttsamt och väldigt stereotypt.

Ändå tycker jag att filmen är godkänd. Långt ifrån något komiskt mästerverk och Cedric the Entertainer har inte riktigt fått något stabilt material att jobba med, men som en och en halv timmes förströelse utan några som helst anspråk till finess fungerar "Codename: The Cleaner" ganska bra.


EXTRAMATERIALET

Ingenting förutom några trailers.


TRE SAKER

1. Varenda gång en Saab 900 dyker upp i en film så blir jag lycklig inombords! Mer sådant!

2. Cedric the Entertainers riktiga namn är Cedric Antonio Kyles.

3. Filmen floppade rejält när den spelade in under 10 miljoner dollar på bio. Budgeten var 20 miljoner. Den drog också på sig riktigt dåliga recensioner, vilket jag tycker är lite oförtjänt.


ANDERS JAKOBSON (2007-12-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailers
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA