Toppkvalité rakt igenom!

FILMEN

"Madagaskar" är enligt mig en av de bästa animerade filmerna som släppts. Den är rolig, passar både små och stora, är välgjord och har bra musik. Alla rätt med andra ord.

"Madagaskar" handlar om lejonet Alex, zebran Marty, flodhästen Gloria och giraffen Melman som alla bor på Central Park Zoo i New York. Alex är kungen och hans uppvisningar är något det talas om långt efter att man sett dem. När vi kommer in i handlingen fyller Marty 10 år och även om han uppskattar vännernas uppvaktande vill han ha ut något mer av livet än att springa omkring i en inhägnad. Han vill ut i friheten och då närmare bestämt till vildmarken.

De andra tror han skojar men en natt är han borta, på väg till vildmarken via Grand Central Station och de andra ger sig av för att stoppa honom från att göra sitt livs misstag. Som Alex alltid säger, "bit inte handen som föder dig". Detta är dock just vad Marty gjort och vännerna måste nu alltså rädda honom.

Nu går det ju naturligtvis inte alls som de planerat utan de blir alla infångade på Grand Central Station där de sövs ser. När de sedan vaknar är de på en båt på väg till deras egna naturliga miljö. Som vanligt bråkar de vilket resulterar i att de lådor de är packade i trillar över bord och de å sin sida spolas iland på ön Madagaskar.

Nu gäller det att överleva på egen hand och för Alex som fått allt serverat på fat tidigare blir det inte lätt. Trots hungern och ilskan över att vara fast på ön börjar hans naturliga instinkter komma tillbaka och han se då Marty som ett stycke kött istället för som en vän…

Det ser med andra ord rätt mörkt ut för gänget men det ger inte upp. De ska hem till New York och till sin hjälp har de fyra pingviner som tror att de är hemliga agenter och ett gäng lemurer med kung Julien som ledare.

"Madagaskar" har något speciellt som tilltalar mig. Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det är men bra är det. Kanske är det de små skämt och pikar som hela tiden dyker upp. Visserligen blåser de rakt över huvudet på de mindre men för oss vuxna är det hur kul som helst. Kanske är det kemin mellan figurerna eller så är det den underbara hög med skådespelare som gör karaktärernas röster. Vi hör Ben Stiller (som Alex), Chris Rock (som Marty), David Schwimmer (som Melman) och Jada Pinkett Smith (som Gloria) och de är alla perfekta. I den svenska versionen hör vi Björn Kjellman som Alex, Anders Lundin som Marty, Michael Nyqvist som Melman och Regina Lund som Gloria och de är förvånansvärt bra även om originalrösterna är lite vassare.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består som vanligt när det gäller Dream Works filmer av en mängd smått och gott. Vi får inte mindre än fyra dokumentärer varav den som handlar om skådespelarna bakom rösterna är den som jag uppskattar mest. Det är alltid kul att se hur de lever sig in i rollerna. Vi får även dokumentärer om filmen i stort, tekniken bakom filmen och miljöerna i filmen och hur man återskapade det i animeringen.

Vi får även något som går under namnet DWK som står för Dream Works Kids. Där hittar vi en musikvideo till låten "I like to move it, move it" samt en massa spel, ritmöjligheter och annat kul för de lite yngre.

Extramaterialets höjdpunkt är dock den kortfilm om pingvinerna "Christmas Caper" där en av dem ger sig ut på stan för att inhandla en julklapp till isbjörnen på zoo. En riktigt, riktigt rolig kortfilm!


TRE SAKER

1. Jag är extra förtjust i när pingvinerna tar över båten.

2. En annan klassisk scen är när Marty vaknar av att Alex slickar honom på baken.

3. Andra favoriter är de två apor som dyker upp lite här och där.


HANS-ÅKE LILJA (2006-02-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Exklusiv kortfilm med pingvinerna som inte visats på bio!, Träffa de vilda skådespelarna, Upptäck ön, Musikvideo, Lär dig måla, Galna tabbar och spel & mycket mer!
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA