En hisnande kupp

FILMEN

I "Tower heist" får vi se hur Josh Kovacs (Ben Stiller) och Slide (Eddie Murphy) tillsammans med några medbrottslingar försöker råna miljonären Arthur Shaw som bor högst upp i ett höghus kallat The Tower. Problemet är bara att ingen av dem är riktiga skurkar. Slide har visserligen varit i klammer med rättvisan men bara för mindre saker. Josh och de andra har tidigare jobbat i The Tower, Josh som högsta chef, men när Shaw åker fast för ekonomisk brottslighet inser de att alla pengar han investerat åt dem är borta. Deras besparingar, deras pensionspengar, allt borta. För att få någon sorts upprättelse för sig själva och personalen i The Tower bestämmer de sig för att ta tillbaka det Shaw har stulit av dem.

"Tower heist" är rätt kul även om den är rätt överdriven. Att den är överdriven kan jag dock leva med så det är inget stort problem. Filmen är av den typen som förlåter om regissören, den här gången Brett Ratner, tar ut svängarna lite. Det är också kul att se Murphy tillbaka i något bra. Han är sig själv i högform och det fungerar. Han har ju ofta en tendens att spela över men här tycker jag han håller sig inom gränserna.

Ben Stiller är som vanligt bra och stabil. Han levererar det man förväntar sig. Han överraskar däremot inte direkt i den här filmen. De andra har jag ingen större erfarenhet av (förutom Alan Alda som spelar Shaw) men de sköter sig bra, riktigt bra, allihop och det hela utvecklas till en riktigt underhållande och lättsam komedi som även blandats upp med en hel del rätt spännande scener. En film som underhåller helt enkelt.


EXTRAMATERIALET

Förutom kommentarspår får vi två alternativa slut (som jag förstår varför de inte användes), lite alternativa och bortklippta scener (som är sådär) och lite tabbar och misstag. Dessutom får vi Brett Ratners produktionsdagbok och en dokumentär om hur filmen gjordes. Totalt 79 minuter om hur och vad man gjorde när man spelade in filmen.

Jag tycker extramaterialet känns rätt tillfredställande och även om de alternativa sluten inte är något vidare är det kul att se dem och se vad man hade för funderingar och tankar när filmen gjordes.


TRE SAKER

1. I rollen som Charlie ser vi Ben Afflecks bror Casey.

2. I scenen på taket där Slide lär de andra öppna ett lås spelades in på sommaren och all snö är fejk.

3. En sådan pool som Shaw har vill jag också ha. Och det skulle ju inte göra något om jag kunde få ha den på ett sådant ställe som Shaw har…


HANS-ÅKE LILJA (2012-04-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Universal
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Alternativa slut, Bortklippta och alternativa scener, Tabbar och blundrar, Brett Ratners produktionsdagbok - 30 minuter bakom kulisserna, Skapandet av Tower Heist - 49 minuter dokumentär och Kommentarspår
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA