Väldigt mycket battle och lite aliens

FILMEN

Alien invasion-filmen "World Invasion: Battle Los Angeles" ska inte förväxlas med alien invasion-filmen "Battle of Los Angeles". Oerhört förvirrande med två filmer på samma tema med liknande titlar samtidigt, men den senare är en lågbudgetfilm som hade premiär på SyFy Channel dagen efter "Battle Los Angeles" gick upp på bio, och sedan släpptes på DVD ett par dagar senare. Båda filmerna bygger dock på samma verkliga händelse, hur märkligt det än kan låta - se Tre saker.

Hastigt och lustigt noteras att meteoriter är på väg mot jorden och beräknade att slå ned i vattnet. Militären mobiliseras för att sköta en evakuering av civila för säkerhets skull, men ju närmare meteoriterna kommer ju märkligare blir deras beteende och när de väl slår ned i vattnet blir det snabbt solklart att det inte handlar om några meteoriter utan främmande farkoster som kastar ur sig vilt stridande aliens.

Vår huvudperson i filmen är sergeant Nantz (Aaron Eckhart). I inledningen av filmen får vi se hur han lämnar in sin avskedsansökan. Han har varit militär i 20 år och upplever att han gjort sitt. En bidragande anledning är skuldkänslor över ett uppdrag där alla hans soldater miste livet. Bland övriga soldater går snacket om att Nantz helt enkelt bara övergav dem och just därför är det många som tittar snett på honom. Nu när situationen blivit som den blivit beordras Nantz att ingå i en grupp ledda av en nybakad fänrik. Uppdraget är att ta sig till en övergiven polisstation och rädda civila inom tre timmar, sedan kommer hela området att bombas.

Under uppdraget visar det sig att fienden är både smart, taktisk, teknologiskt överlägsen och svårslagen och Nantz måste både vinna sina kollegors förtroende och tänka till ordentligt om de ska gå segrande ur den omöjliga striden.

Jag vill egentligen kalla "Battle Los Angeles" för mer av en krigsfilm än en vanlig alien invasion-film. Man är relativt sparsmakad med att skildra utomjordingarna och till skillnad från andra filmer i genren där det oftast handlar om civila huvudpersoner och militärer i andra hand, så är det nästan enbart militärer i denna film. Det, och ett intimt dokumentärliknande kameraarbete, kan man ju se som något att sätta på pluskontot, men samtidigt finns det så oerhört många krigsfilmer att just denna inte tillför genren så speciellt mycket.

Det är visserligen gott om action och även om adrenalinet får en ordentlig skjuts mot slutet av filmen så känns det ändå som om filmen mest står stilla. Det pangas utav bara helvete, men det räcker inte.

Det är ingen dålig film men samtidigt märkligt intetsägande. Det läggs initialt väldigt mycket tid på att ge liv åt alla karaktärer men som i många fall inte har någon betydelse för helheten. Det är karaktärsutveckling utan egentligt mål eller behållning.

Med titelprefixet "World Invasion" är det som upplagt för fler filmer som utspelar sig i andra städer, men frågan är om det går att skildra det här scenariot på så många andra sätt än vad som gjorts här?


EXTRAMATERIALET

Det är gott om extramaterial på utgåvan, men mest kortare klipp inom olika områden och i de flesta fall fyllda med ganska självgoda kommentarer om hur fantastiskt och originellt allting är. Här finns allt från hur regiarbetet gick till väga, tankar om filmens utseende och känsla, aliendesign och så vidare. Bland det mest intressanta är två olika klipp om hur skådespelarna förbereddes av en före detta marinkårsmajor för att göra ett så bra jobb som möjligt.

Det finns även något som kallas "Command control" som är en funktion man kan slå på till filmen där man får möjlighet att trycka igång olika kortare klipp under filmens gång. Dessa kan man dock lyckligtvis se separat, individuellt eller i ett svep. Delar av den information som kommer fram här finns redan i det övriga extramaterialet, men lite nytt finns också.


TRE SAKER

1. Battle of Los Angeles är namnet på en förmodad luftattack i februari 1942 då man trodde att japanerna attackerade Los Angeles. I själva verket var det falskt alarm sannolikt triggat av en väderballong. Denna händelse ligger som grund till denna film och "Battle of Los Angeles", men också till Steven Spielbergs kaoskomedi "1941".

2. Colin och Greg Strause som gjorde alien invasion-filmen "Skyline" var involverade i specialeffekterna även i denna film, och Sony misstänkte vid ett tillfälle att Strausebröderna skapat sin egen film med otillåten hjälp av resurser de fått genom denna, något som Strauses representanter avfärdade som "completely baseless".

3. Kärt barn har många namn - den officiella amerikanska titeln verkar vara "Battle: Los Angeles", men filmen går också under titlarna "Battle: LA" och som här "World Invasion: Battle Los Angeles". Den har även under någon del av produktionen hetat "Battle for Los Angeles". Jag säger då det...


ANDERS JAKOBSON (2011-08-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Sony
Tema: Aliens
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Behind the battle, Aliens in L.A., Preparing for battle, Creating L.A., Directing the battle, Boot camp, The freeway battle, Command contro
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA