Färgsprakande, fantasifullt men spretigt

FILMEN

1939-klassikern "Trollkarlen från Oz" är förstås en film som man borde ha sett, men det har inte jag. Däremot, som med många andra populärkulturella milstolpar, har jag snappat upp essensen från filmen och storyn då andra filmer, böcker och vad det nu kan vara har refererat till historien. Den här filmen handlar om hur trollkarlen kom till Oz och utspelar sig 20-30 år innan klassikern, men bygger ändå på något författaren L. Frank Baum skrev. För en oinvigd är det i princip omöjligt att reda ut den stora Oz-röran då det finns hur många böcker som helst. Jag litar helt och hållet på den information jag hittat, utan att svära på att det är helt korrekt. Det spelar kanske mindre roll.

Hur som helst: Trollkarlen, som heter Oz (James Franco), är en typisk kringresande magiker som kör med sina anställda, charmar kvinnorna och kan tillräckligt många knep för att skapa illusionen av riktigt trolleri. Kanske har han lagt mest krut på kvinnotjuseriet för det leder plötsligt till att han får fiender som inte vill honom väl. Till och med så att han måste rymma, och detta med hjälp av en luftballong. Fast när han undkommit den mänskliga faran hamnar han rätt in i en tornado för att så småningom hamna i en helt annan värld som inte liknar något annat. Världen heter precis som han Oz och invånarna är fast övertygade om att han är den trollkarl som enligt en profetia ska rädda dem. Och med en lockande guldskatt som belöning är Oz inte sen på att hänga på i spelet.

Fast snart inser han allvaret då folket faktiskt är i behov av en riktig trollkarl och Oz är ju bara en simpel bondfångare, men har han ändå tillräckligt med knep i sitt bagage för rädda folket?

Lite av problemet med världen i Oz som jag upplever det är att det är så spretigt och flummigt. Det är ungefär samma sak som med "Alice i Underlandet" eller "Narnia"-historierna. Det är liksom allt på en gång: häxor (Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams), flygande apor (Zach Braff), fladdermössbabianer, porslinsflickor (Joey King), dvärgar, jättar, djur av alla slag och så vidare. I ett större perspektiv innehåller Oz-serien plåtgubbar, fågelskrämmor och allt möjligt, men de är inte med i denna film. I mitt tycke blir det lite väl mycket.

Men det är ändå en underhållande äventyrsfilm som passar för hela familjen. Den är snygg och välgjord även om man misslyckats med att få de verkliga och de datagjorda karaktärerna att agera ihop i vissa scener.

3D-VERSION

Det här är definitivt en film som vinner på att ses i 3D. Redan de svartvita förtexterna är en ren fröjd för ögat där man jobbat väldigt mycket med djupet. Man kommer liksom längre och längre in i bilden. Otroligt snyggt.

Sen är det förstås klart att en färgsprakande fantasivärld som Oz erbjuder tjänar på den extra dimensionen. En bra film för formatet, helt klart.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet inleds med en liten historisk exposé över Walt Disneys intresse för att göra något av Oz-historierna, något som gäckade honom under många år där olika idéer utvecklades men inte ledde till något. Ganska intressant att ta del av, då det gick närmare 75 år innan det faktiskt blev något vettigt av alla idéer.

Den enda konkreta bakomfilmen är regisserad av huvudrollsinnehavaren James Franco och består av intervjuer han gjort med regissören Sam Raimi och några av hans medskådespelare. Ett annorlunda sätt att göra en bakomfilm, men jag gillar slutresultatet som känns både mer avslappnat och mer genuint informativt än många andra liknande bakomfilmer. Bra!

Sedan finns det kortare inslag om hur vissa karaktärer skapades, hur Mila Kunis sminkades till en grön häxa, om Danny Elfmans musik och så om hur designern Robert Stromberg skapade världarna, bland annat genom att inspireras av väldigt gamla Disneyproduktioner. Mycket intressant.

Allt rundas sedan av med lite bloopers från inspelningen.


TRE SAKER

1. Filmen inleds i svartvitt och i det smala 4:3 formatet för att övergå till rejäl widescreen och färg lagom till när Oz hamnar i Oz. Detta är en referens till "Trollkarlen från Oz" som inleds på samma vis. Det är dock väldigt effektfullt och snyggt. En lustig detalj är att visa saker rör sig utanför det smala 4:3-formatet, till exempel något som kastas fortsätter att falla i det svarta vid sidan av bilden.

2. Warner äger fortfarande några av de ikoniska detaljerna från 1939-filmen, vilket gjort att den nya filmen inte kan referera till vissa karaktärer etc som figurerar i den klassiska filmen.

3. En uppföljare är planerad, men då är det inte säkert att Sam Raimi hamnar i regissörsstolen. "I did leave some loose ends for another director if they want to make the picture. I was attracted to this story but I don't think the second one would have the thing I would need to get me interested." har han sagt.


ANDERS JAKOBSON (2013-07-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD 7.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Walt Disney and the Road to Oz, My Journey in Oz by James Franco, China Girl and the Suspension of Disbelief, Before Your Very Eyes: From Kansas to Oz, Mila's Metamorphosis, Mr. Elfman's Musical Concoctions, Bloopers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA