Autentiskt mysterie om en död flicka

FILMEN

I 50-talets USA regerade komikerparet Vince och Lanny. Efter en maratonsänd TV-gala för poliosjuka hittas en död flicka i deras hotellsvit. Paret frikänns, men deras karriär tillsammans är ett minne blott.

15 år sedan börjar den unga journalisten Karen att rota i mysteriet. Hon har en livslång koppling till paret då hon var en av de poliosjuka som hyllades i 39-timmarssändningen. Nu har fått i uppgift av ett förlag att ta reda på sanningen om den döda flickan genom att skriva en biografi om Vince.

Samtidigt har Lanny börjat skriva sin egen självbiografi som ska publiceras efter hans död. Av en slump stöter Karen på Lanny under en flygresa men eftersom hon förr eller senare kommer att behöva prata med honom för bokens skull uppger hon ett annat namn och får en helt annan relation med honom.

Det oundvikliga händer: hon hamnar mellan de forna kamraterna och jakten på sanningen blir allt mer komplicerad.

"Sanna lögner" är en mycket tät thriller med stor autencitet. Inblickarna i de båda årtiondena är mycket välgjorda både miljö- och utseendemässigt.

Historien är ett riktigt klassiskt mysterie med en erotisk överton. Sanningarna berättas i återblickar och ju mer vi får veta om vad som egentligen hände ju mer förändras det vi får se i tillbakablickarna.

Skådespelet är riktigt bra. Colin Firth och Kevin Bacon spelar komikerparet och speciellt Bacon övertygar. Han är helt klart en underskattad skådespelare. Alison Lohman i rollen som Karen är rena fyndet. Hon är ingen nykomling i branschen, men helt klart en oslipad diamant. Ett namn att lägga på minnet.


EXTRAMATERIALET

Extramateriet är lite blygsamt, men samtidigt tillräckligt för den här typen av film. Först ut är dock en helt onödig bakomfilm på fem minuter där vi, ja, får en titt bakom kulisserna men helt utan intervjuer eller någon annan vägledning. Det är ungefär lika spännande som att titta på stillbilder. Alltså: helt onödigt.

Vidare finns 10 minuter borttagna scener där bland annat en hel storyline med Karens far tagits bort. Vi får också lite mer av hennes rotande i mysteriet, sådant som förmodligen tagits bort för att det inte skulle bli för uppenbart vem som egentligen mördade flickan.

En featurette står näst på tur, också den på 10 minuter. Den här featuretten gör den pinsamma bakomfilmen än mer onödig. Här får vi lite intervjuer och sådant som bakomfilmen saknade.

I något som kallas "Unedited b-roll" får vi ytterligare 12 minuter bakom kulisserna i ordets riktiga bemärkelse. Även detta inslag gör bakomfilmen helt meningslös.

Avslutningsvis trailers till filmen och några andra titlar.


TRE SAKER

1. Filmen känns verkligen som en gammal hederlig mysteriebok från forna tider. Visserligen är filmen baserad på en bok, men den skrevs så sent som 2004.

2. Komikerparet har kopplingar till maffian, vilket får mig att misstänka att karaktärerna kan vara lite inspirerade av Frank Sinatra som också enligt rykten hade maffiakopplingar.

3. Utsikten från Vince hus skulle man inte direkt må dåligt av att se varje morgon...


ANDERS JAKOBSON (2006-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA