En samling mellanavsnitt

FILMEN

Det är synd att säsongsindelningen av "Family Guy" har blivit så märkligt förskjuten utanför USA. Det som här presenteras på DVD som "Säsong 8" är i själva verket de fyra sista avsnitten från säsong 6 och de nio första från säsong 7... Nu är detta helt klart en bisak som enbart är viktig för nördiga kalenderbitare. Det är även en bisak eftersom det inte finns någon som helst övergripande story i "Family Guy".

Ibland undrar man ens om det finns någon övergripande story i varje enskilt avsnitt, för "Family Guy" är ju en serie känd för sina avvikningar - flashbacks i stil med "...det här är precis som den där gången jag..." som leder till något sjukt klipp. Det är ju samtidigt lite av seriens tjusning - det totalt fria formatet som öppnar upp för precis vad som helst i ett kort klipp - men även något som blir lite givet och tjatigt i längden. I boxens öppningsavsnitt tar James Woods över Peter Griffins liv och är precis på väg att gå in i en flashbackreferens då den riktige Peter Griffin säger att det är han som står för dem. Lite metavarning på det.

Till skillnad från andra tv-serier som jag tycker gynnas av att man kan klämma ett par avsnitt på raken, så känns det lite som "Family Guy" mår allra bäst av att ses ett och ett med lite andningsrum mellan sessionerna. Trots att det bara är 13 avsnitt så blir det lite mastigt att sig i genom boxen, men det kan samtidigt bero på att nivån på avsnitten inte är uppe i toppklass.

Det känns som en samling mellanavsnitt även om det så klart finns stunder då jag verkligen skrattar till, men i det stora hela hör det inte till det bättre jag sett från serien.

Samlingens (jag väljer att kalla boxen för det istället för "säsong"...) bästa avsnitt är det där Stewie, Brian och Mort Goldman via Stewies tidsmaskin hamnar i Polen 1939 precis innan Tysklands invasion. Här måste man säga att serien kliver ur mallen totalt, fast på ett helt positivt sätt. Avsnittet är väldigt snyggt animerat och i det stora hela väldigt minnesvärt.

Men i det stora hela är det ganska blekt denna gång.


EXTRAMATERIALET

Varje avsnitt har kommentarspår som jag inte lyssnat på, men sen har resten av extramaterialet hamnat på den tredje skivan i boxen. De bortklippta scenerna finns det inte mycket att orda om - det mest är flashbacks eller andra konstiga klipp, och det finns även några sekvenser här som jag tror blivit censurerade av tv-bolaget.

Man kan även se tre avsnitt som animatics med kommentarer, kul för de som är intresserade av det.

Resten är featurettes. Den första handlar om när Seth MacFarlane fick sjunga tillsammans med Frank Sinatra Jr i avsnittet "Tales of a Third Grade Nothing" som hört till de bättre i samlingen. Musik har alltid haft stor plats i "Family Guy" och MacFarlane är ju en herre med en "gammal" smak och en riktig crooner-sångröst, så det här inslaget är både roligt och intressant.

Därefter får vi följa med runt på "Family Guy"-kontoret och bekanta oss lite med den kreativa styrkan. Här börjar dock kvaliteten svikta lite och det efterföljande klippet från en panel vid Comic-Con 2008 ger inte så himla mycket. Vet inte om det är nedklippt eller inte men det känns lite som det är en panel som inte har något att säga.

Allting avslutas med lite bilder från en "Family Guy Art Show" som tydligen är en årlig utställning med olika typer av konstverk där pengarna går till välgörande ändamål.


TRE SAKER

1. Det jag förmodligen roas mest av i "Family Guy" är skämten som är alldeles för långa. Från tidigare säsonger finns till exempel scenen där Peter slåss med en gigantisk kyckling, eller när han slår sig i benet... Här är det bland annat en sekvens där han ska slänga ut en död groda genom fönstret. Men samtidigt kan det gå lite för långt också... Efter den här boxen har jag verkligen inget behov att höra låten "Surfin' Bird" en enda gång till i livet...

2. Det är lite lustigt att det är så många riktiga svordomar med i serien. Jag antar att alternativa eller censurerade versioner av avsnitten visas på tv.

3. Massvis med popkulturella referenser som alltid, dock väldigt få till "Star Wars" för att vara "Family Guy".


ANDERS JAKOBSON (2010-01-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2010
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår, Deleted Scenes, Animatic Episodes, Take me out to pLace tonight, Family Guy Cribz, Comic-con 2008, Family Guy art show
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA