Hur långt kan man för en bok?

FILMEN

Eli är en man med ett uppdrag. I 30 år har han vandrat västerut genom USA. Att han gjort det utan att komma fram är i sig rätt uppseendeväckande, men han gör det i en värld som för 30 år sedan råkade ut för något. Vad är inte helt klart men det utplånade en stor del av mänskligheten och de som överlevde gjorde det i en värld som inte är i närheten av vad vi är vana med. Ödsligt och kargt. Laglöst och utan styrning är det nu djungelns lag som gäller. Och mitt i allt detta finner vi Eli, vandrande västerut.

Hans mål är att föra den enda kvarvarande bibeln till ett säkert ställe. Om han vet var detta är mer exakt än att det ligger västerut framgår inte, men han tar sitt uppdrag på största allvar och ingen annan än han själv får röra boken, som han dessutom läser i varje dag utan undantag.

Samtidigt letar en annan man efter bibeln med samma bestämdhet som Eli vandrar. Carnegie vill ha den för att han tror att han med dess hjälp ska kunna styra de människor som finns kvar. Kunna styra dem till att bli som han vill ha dem. Kunna styra dem så de lyder hans minsta vink. Nu faller det sig inte bättre än att Eli vandrar rakt in i den stad som Carnegie styr och naturligtvis får Carnegie reda på att Eli har boken …

"The Book of Eli" innehåller många religiösa undertoner och filmen har helt klart ett religiöst budskap, dock utan att trycka ner det i halsen på tittaren. Samtidigt innehåller den en hel del våld och Eli själv drar sig inte för att använda sin jättekniv om någon står i hans väg eller hotar ta hans bok. Och han kan hantera kniven det står utom all tvekan.

Denzel Washington gör rollen som Eli och han har även varit med och producerat filmen. I rollen som Carnegie ser vi Gary Oldman och han är ju inte främmande för att spela skurk. Här gör han det med samma finess som vi är vana vid. Vi ser även Mila Kunis (från "That 70’s show") som Solara som följer med Eli när han flyr från Carnegie och blir efter ett tag hans vapendragare. Kunis, som åtminstone jag är mest van att se i komedier gör rollen som Solara riktigt bra och bevisar att hon kan mer än att vara rolig. Jag hoppas verkligen hon får chansen att göra om det.

Filmen slutar med en rätt oväntad twist som jag inte ens var i närheten av att genomskåda. I efterhand kan jag dock konstatera att filmen kryllade av ledtrådar som man kanske, om man varit uppmärksam, kunnat genomskåda. Hur som helst är det effektivt och välgenomtänkt. Nackdelarna med filmen är inte många men kanske skulle man fått lite mer information om vad som faktiskt hände för 30 år sedan. Eli gör ett försök att förklara med det går lite sådär. Detta gör dock inte så mycket och inget jag sitter och irriterar mig över. Filmen i sig är för bra för det.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en hel del dokumentärer om filmen. Både rent allmänna men även lite mer fokuserade. Bland annat på hur man skapade den värld där Eli vandrar och musiken till filmen.

Vi får även en tecknad serie som handlar om Gary Oldmans karaktär som ung, borttagna scener samt någon man kallar för Survival Guide Mode. Ser man filmen i detta läge får man förutom filmen se en massa om hur filmen gjordes och så vidare. Ofta i en liten ruta nere i ena hörnet. Ett riktigt kul sätt att se filmer (kanske inte första gången dock) som nu blivit möjlig tack vare blu-ray.


TRE SAKER

1. I en scen blir Eli skjuten i nacken (ser det ut som) utan minsta skråma. Hur går det till?

2. Paret som Eli och Solara träffar mitt ute i ingenstans är riktigt sköna, även om jag inte skulle vilja besöka dem själv.

3. "The Book of Eli" är väldigt snyggt filmat. Man blandar slowmotion, dova färger och bra koreografi till ett mycket lyckat resultat.


HANS-ÅKE LILJA (2010-09-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Sony
Ljud: DTS 5.1 Hd Ma
Bild: 1080p High Defintion 2.40:1
Extramaterial:
Eli's Journey - en djupgående dokumentär som utforskar temat bakom och skapandet av filmens postapokalyptiska värld!, Borttagna scener, The Book of Eli Soundtrack - minidokumentär, Survival Guide Mode, Starting Over: The day after the end of the world - minidokumentär, The Lost Tales: Billy - animerad kortfilm, Skrivbordsbakgrund till PlayStation 3 och movieIQ + sync
och BD-Live
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA