En modern klassisk western

FILMEN

"The Magnificent Seven" är en western av klassiskt snitt. Faktiskt en av de bästa westerns jag sett på länge. Upplägget är det vi känner igen från klassiska westerns. En elak mäktig man hotar en stad. Han erbjuder innevånarna 20 dollar för deras mark. Går de inte med på erbjudandet dödar han dem. Inget vidare val om ni frågar mig och det tycker heller inte innevånarna och på initiativ av Emma Cullen (Haley Bennett) som såg sin man mördas av den onde Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard) ger hon sig iväg och försöker hitta några tappra män som kan försvara dem.

Och hon lyckas över förväntan. Hon hittar inte mindre än sju (udda) typer som ställer upp. Chisolm (Denzel Washington), Josh Faraday (Chris Pratt), Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), Jack Horne (Vincent D'Onofrio), Billy Rocks (Byung-hun Lee), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) och Red Harvest (Martin Sensmeier) går alla med på att hjälpa henne vinna tillbaka sin stad. Så långt följer filmen den klassiska mallen för en western. Men sen ändras saker och ting. För att vinna behöver man nämligen innevånarnas hjälp. Tyvärr är de rätt usla skyttar och dessutom rätt fega men nu gäller det. Vill de ha sin stad kvar och vill de ha livet kvar, måste de slåss för det och de måste göra det tillsammans!

Jag gillar som sagt filmen. Karaktärerna är lika bra som klassiska. Vi har mexikanen, vi har indianen, vi har den självsäkre, vi har prickskytten, vi har den lite dumme, vi har knivkastaren och vi har ledaren. Alla de klassiska westernkaraktärerna finns där. Nu ska de bara samarbeta och det gör de förbaskat bra. Jag gillar också upplägget. Att det känns som en hederlig western men att man gått ifrån ensam-är-starkast mentaliteten och i stället öppnat upp för flera karaktärer. Dessutom slutar den inte riktigt som man tänkt sig...

När det gäller skådespelarna finns det inte mycket att klaga på. En del är väldigt kända medan andra för mig är okända men de gör alla en bra och stabil insats. Deras karaktärer passar dessutom väldigt bra ihop. Visst, manuset innehåller en del westernklyschor, men man går inte för långt med dem. "The Magnificent Seven" är med andra ord en väldigt underhållande film.


EXTRAMATERIALET

Då vi inte fick ett fysiskt exemplar av denna utgåva har vi inte möjlighet att recensera extramaterialet.


TRE SAKER

1. Detta är en remake av "7 vågade livet" och det finns en hel del referenser till originalfilmen från 1960. Bland annat musiken under eftertexterna.

2. Wagner Moura som spelar Pablo Escobar i "Narcos" skulle först spelas Vasquez men då det krockade med inspelningen av "Narcos" fick han avstå.

3. Av de 109 listade skådespelarna är bara nio kvinnor.


HANS-ÅKE LILJA (2017-01-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin western
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Western
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.39:1
Extramaterial:
Directing the Seven, Rogue Bogue, The Seven, Magnificent Music
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA