Manipulerad historielektion

FILMEN

Alla känner väl till den amerikanska presidenten Abraham Lincoln eller hur? Vad få förmodligen vet är att han förutom president även var vampyrdödare. I alla fall om man ska tro filmen "Abraham Lincoln: Vampire Hunter".

Här får vi nämligen följa Abraham Lincoln när han i unga år träffar en man som lär honom hur man dödar vampyrer. Lincoln blir expert på att svinga sin silverklädda yxa i värsta Bruce Lee-stil när han dödar vampyrer. Vampyrerna inser dock rätt snart att denne Lincoln är någon de måste ta hand om det innan han blir ett allt för stort problem. Detta ska dock visa sig vara lättare sagt än gjort...

Jag gillar denna alternativa historielektion. Nu är jag allt annat än expert på Abraham Lincoln så jag vet inte hur mycket av det vi får se i filmen som är sant, men det känns som om åtminstone en del kan stämma. Inte att han var en vampyrdödare, men en del andra saker.

Detta tillsammans med att han faktiskt är en person som funnits i verkligheten gör filmen lite speciell. Man får den där känslan av att allt stämmer? Tänk om vampyrerna var med i det amerikanska inbördeskriget, sitter i senaten eller jobbar på skolor? Skulle det kunna varit så att Lincoln faktiskt var en vampyrdödare även om det hölls hemligt?

Naturligtvis är det inte så men jag gillar tanken på att det skulle kunna vara så. För mig som inte är amerikan och bara sett Lincoln på några svartvita bilder så känns Benjamin Walker rätt lik originalet. De inblandade gör sina roller bra och specialeffekterna får godkänt. Med andra ord en rätt bra film.


EXTRAMATERIALET

Snålt med extramaterial här. En dokumentär om inspelningen samt kommentarspår. Intressant men lite tunt…


TRE SAKER

1. Om nu Lincoln var en vampyrdödare, undrar vad de andra presidenterna var...?

2. Lincoln är populär. En spelfilm om honom dyker snart upp. Vi får se vilken som känns mest trolig.

3. Jag gillar hans yxsvingande och att yxan är silverklädd på bladet.


HANS-ÅKE LILJA (2012-12-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: FOX
Tema: Vampyrer
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
The Making of Abraham Lincoln: Vampire Hunter - Dark Secrets: Book to Screen and Audio Commentary with Writer Seth Grahame-Smith
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA