Realistiskt drama om oförglömlig dag

FILMEN

För min generation har den 11 september 2001 för evigt etsat sig in i våra minnen. Alla kan minnas exakt vad de gjorde den dagen, de hemska TV-bilderna, ens egna tankar och det tragiska efterspelet.

Nu har över fem år passerat och under 2006 kom de första filmerna om denna dag. "United 93" berättar historien om det fjärde planet, det som inte nådde sitt mål utan krashade i Pennsylvania, troligen efter att passagerarna försökt överrumpla kaparna.

Det här är en väldigt stark film, det kan jag säga på en gång. När filmen slutade satt jag med en lätt hjärtklappning och kände mig helt slutkörd. Dramatiken är enorm, men redan från början av filmen känner man ett obehag. Man vet att filmen inte kommer att ha ett lyckligt slut. Man ser hur passagerarna är ovetande och glada innan planet lämnar Newark, och innan kaparna tar över det. Det är en sorts hjälplös känsla där man vet allt men inte kan göra något åt det.

Filmen skildrar i realtid händelserna från den morgonen. Innan helvetet bryter loss på United 93 får vi se hur de tre första planen når sina mål, på TV-sändningar precis som den dagen. Vi får vara med hos de olika flygkontrollerna när de upptäcker att något är galet och att det möjligtvis handlar om kapningar. Vi får se tvillingtornen i New York innan de förstördes av två flygplan.

Det är inga kända namn eller ansikten på skådespelarna. Det är inte Bruce Willis som gör upp med kaparna iklädd smutsigt linne. I stället har skådespelare med utseenden som liknar de verkliga personerna valts och det är givetvis helt rätt i sammanhanget.

"United 93" är en mycket realistisk film, fri från den kanske väntade Hollywood-glättigheten. Inte ens kaparna skildras så som man skulle trott - man ser desperationen och osäkerheten i deras ögon.

Hur mycket är egentligen sant av det vi ser? Vi vet att passagerarna lämnade rapporter genom telefonsamtal och vi vet att det blev en motaktion från passagerarna, men detaljerna är förstås spekulationer. Men man får ändå en stark äkthetskänsla och det gör "United 93" till en av de största filmupplevelser jag haft. Jag förstår att filmen har blivit så väl emottagen och att den hamnat högt upp på listorna över 2006:s bästa filmer. Jag kan bara hålla med.


EXTRAMATERIALET

Till skillnad från de andra filmerna om denna händelse så är "United 93" gjord med hjälp av familjerna till de som omkom, och då är det inte mer än rätt att de får komma till tals på filmen. I en dokumentär - "United 93: Familjerna och filmen" - intervjuas några av familjerna, ibland tillsammans med skådespelarna som spelat deras släkting och ibland utan.

Det är givetvis svårt att hålla masken när man ser dokumentären. Händelsen är fortfarande färsk för de flesta, men man märker också att filmen hjälpt dem en bit på vägen, även om några kanske skulle behöva ytterligare hjälp. Mamman som springer omkring med sin dotters aska hela tiden till exempel.

Den timslånga dokumentären avslutas med bilder från en speciell förhandsvisning för familjerna, och även om de flesta bara har bra saker att säga, funderar jag på om det inte var någon som inte gillade filmen. I så fall kom de inte till tals.

Vidare bland extramaterialet finns minnessidor till de 40 som omkom och ett kommentarspår med Paul Greengrass som gjorde filmen.


TRE SAKER

1. Det finns ytterligare två filmer om samma händelse, TV-filmen "The flight that fought back" och "Flight 93".

2. Regissören Paul Greengrass har en bakgrund som dokumentärfilmare och på senare tid gjort actionfilmer. Detta märks i "United 93" som är en sorts dokumentär dramaaction.

3. Det kanske är fånigt att säga det, men New Yorks skyline tappade verkligen något när de där tornen försvann. Det märks varje gång man ser bilder där de faktiskt står där.


ANDERS JAKOBSON (2007-01-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1)
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Dokumentär: United 93: Familjerna och filmen, Kommentatorspår, Minnessidor
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA