En av seriens bästa säsonger

FILMEN

Den sjunde säsongen av "CSI" rivstartar med ett dubbelavsnitt där vi får se en nysnaggad Nick och en nyrakad Grissom. Just Grissoms skäggs vara eller icke vara har ju varierat från säsong till säsong. Louise Lombard (Sofia Curtis) har dessutom fått en egen plats i inledningen så hon får numera ses som en fast karaktär i serien.

För övrigt får våra CSI-vänner en tuff säsong denna gång. Catherine Willows blir både drogad, får sin dotter kidnappad samt bevittna sin far skjutas…och det är bara i säsongens två första avsnitt. Hon tvingas senare ljuga för sina kollegor för att lura fram en mördare. Något som tas emot rätt hårt av en del.

Värst blir det dock kanske för Greg Sanders som i ett försök att rädda två män från att bli ihjälslagna själv blir nerslagen. När han försöker undkomma misshandeln kör han på en av förövarna som sedan avlider. Sanders finner sig nu, förutom blåslagen, åtalad för att i onödan haft ihjäl förövaren.

För övrigt har man i säsongen verkligen lyckats med att få till historier som spänner över flera avsnitt. Den största av dessa handlar om en mördare som lämnar miniatyrer av brottsplatsen efter sig. Han/hon dyker upp rätt tidigt i säsongen och inte förrän i sista avsnittet får vi upplösningen. Ett avsnitt handlar dessutom om att birollsfigurerna från labbet (Wendy Simms och Archie Johnson med flera), under ledning av Hodges, försöker lösa miniatyrmorden. De lyckas inte men det är ett kul avsnitt.

En annan historia som också den pågår under säsongen innefattar en ny karaktär, Michael Keppler. Han dyker upp hos teamet när Grissom försvinner i några avsnitt för att undervisa och verkar till en början bli en fast karaktär i serien. Så småningom visar det sig istället att han är en del av en större historia som till slut rullas upp. Också den är riktigt lyckad och Liev Schreiber gör en bra insatts som Keppler.

Säsong 7 är för övrigt en av de bästa säsongerna av serien och fast jag såg avsnitten under endast några dagar tröttnade jag inte. Serien håller hög standard och varierar sig otroligt mycket även om det för den oinvigde kan verka som om varje avsnitt handlar om samma sak. Så är det alltså inte! Samtidigt är karaktärerna ordentligt inarbetade och man känner verkligen för dem.

Säsongen avslutas med en riktigt cliffhanger som gör mig otroligt sugen på att se fortsättningen i nästa säsong. Jag är dessutom övertygad om att säsong 8 av serien kommer att vara lika bra och spännande som denna. Att det dessutom finns ytterligare en säsong därefter inspelad gör ju inte det hela sämre.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet den här gången består förutom kommentarspår till några avsnitt av fyra dokumentärer. Den första handlar om hur det går till på ett riktigt labb och det är Robert David Hall (doktor Robins) som besökt det. Tyvärr är detta inte min favoritdokumentär i boxen. Sen får vi också en dokumentär med titeln "Smoke & Mirrors" där man går igenom hur serien spelades in och vad de inblandade känner för säsongen.

De två sista dokumentärerna är också de mest intressanta. I "The Evolution of CSI Season 7" gås det igenom vad som hänt under säsongen och hur serien utvecklats. Vi får bland annat också veta varför William Petersen (Grissom) försvinner ur serien för några avsnitt och hur man tänkte när man plockade in karaktären Michael Keppler.

Och sist men verkligen inte minst får vi en dokumentär ("Miniature Murders") om hur miniatyrerna som har så stor betydelse för säsongen gjordes.

Ordentligt extramaterial alltså… precis som vi förväntat oss.


TRE SAKER

1. En del gästskådespelare dyker upp under säsongen. Bland annat ser vi Sean Patrick Flanery (från "The Dead Zone") i avsnitt 5 ("Double Cross") och vår egen Peter Stormare som bordellägare i avsnitt 21 ("Ending Happy").

2. Av misstag avslöjar Grissom sitt förhållande med Sara i sista avsnittet. Ska bli kul att se hur de går vidare med det.

3. Lady Heather som vi sett i tidigare avsnitt dyker upp även i säsong 7. Både som offer och som störningsmoment i Grissom och Saras förhållande.


HANS-ÅKE LILJA (2008-11-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår, The real crime solvers, Smoke & Mirrors, The evolution of CSI season 7 och Miniature Murders
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA