Inte mycket nytt under isen

FILMEN

Det verkar som många animerade succéer stöter på patrull när man börjar göra uppföljare. Helt plötsligt finns det egentligen inga nya idéer kvar och man harvar samma typer av skämt och verkar mest skriva skämt i stil med "den karaktären var rolig i första filmen, så därför är den alltid rolig".

I fallet "Madagaskar 2" var det den där tanten som swischade förbi i första filmen som nästan blev huvudperson i tvåan och även i Shrek-serien känns det som man tappat konceptet och liksom glider vidare på gamla meriter utan att ha något direkt nytt att komma med.

Men samtidigt är det lite stabilt och tryggt på sitt sätt. Som tittare vet man ungefär vad för sorts historia man har att vänta och vilka skämt som kommer att leda oss på vägen. Man kan lugnt luta sig tillbaka och bara matas med mer av samma vara även om det inte är lika kul fortfarande.

I den tredje "Ice Age"-filmen handlar det precis som i "Shrek den tredje" om barnafödande. Mammutarna Manny och Ellie har tydligen på klassiskt Bamse/Brummelisa-vis kramats extra länge och en baby är på gång. Manny är hispig över detta och går som på nålar hela tiden medan han bygger en lekplats för den lille. Tigern Diego känner sig utanför och förslappad och funderar på att lämna horden för att hitta något nytt och hitta tillbaka till sig själv, och sengångaren Sid är nog innerst inne lite avundsjuk för att han inte ska yngla av sig och ramlar över tre stora ägg han plötsligt blir mamma till.

Det visar sig när äggen kläcks att tre små T-Rex-babys trillar ut och det dröjer så klart inte länge innan mamma T-Rex dyker upp och plockar tillbaka sina barn - och Sid, vilket blir upptakten till filmens äventyr. Det är nämligen så att under isen finns en hel dinosaurievärld bevarad och hjorden - som kompletteras av de galna pungråttorna Crash och Eddie ger sig av dit för att rädda Sid. Där stöter de på en smått vansinnig vessla, Buck, som är en riktig äventyrare och blir gängets vägledare.

Det blir ett rafflande äventyr med dinosaurier av alla storlekar runt varje hörn och så förlossningsvärkar så klart - en liten mammut ska ju titta ut...

"Ice Age 3" är väl den sämsta i sviten samtidigt som den inte är usel, men problemet är att det inte händer något kul med karaktärerna. Det är visserligen en viss karaktärsutveckling sedan förra filmen, men till det sämre, tro det eller ej. Pungråttorna Crash och Eddie som kom in som en frisk fläkt i förra filmen, och mer eller mindre tog över den som ett par Piff och Puff på crack, har en ganska tillbakahållen position i den här filmen, och det är i stället nykomlingen Buck som får står för den stora humorn. Det är Simon Pegg som gör rösten till vesslan, och i övrigt är det gamla gänget intakt med Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Seann William Scott och Josh Peck.

Nja, det känns som den här historien har gjort sitt nu. Det är kanske dags för folket bakom "Ice Age" att gå vidare och hitta på något nytt och fräscht i stället för att tina upp gammal skåpmat gång efter annan.


EXTRAMATERIALET

En liten pedagogisk film inleder extramaterialet där vi får se skelettdelar av de djur som förekommer i filmen och se deras moderna motsvarigheter i verkligheten. Det mest chockerande i denna trevliga, men lite barnanpassade film, är att det fanns sengångare som var bra mycket större än människor.

Vi följer upp detta med en kort bakomfilm där det pratas om lite ditt och datt, inget direkt spännande. Ett par oanimerade scener som skildrar två actionsekvenser finns att se, den ena ganska kul och den andra rätt trist.

Tre kortfilmer finns med under benämningen "Scrat shorts", men den första handlar mest om Sid när han tar med sig lite ungar ut på en naturvandring som går som förväntat. Det finns en kul poäng med filmen dock, och en liknande lustig knorr finns i nästa kortfilm där Scrat slåss med en hel samling ekollon. I den sista får Scrat tag på en tidsmaskin och lyckas skicka iväg ekollonet och sig själv kors och tvärs genom tiden - vilket dock är samma kortfilm som fanns på "Ice Age 2"...

Sist bland extramaterialet finns en liten kort titt på Scrats kvinnliga kompanjon i filmen, se Tre saker.


TRE SAKER

1. Den otursförföljda Scrat är väl den där karaktären jag beskrev tidigt i recensionen, den som var kul en gång och förväntas vara rolig jämt. Jag ska i och för sig inte sticka under stolen med att han är ganska kul, även om man kunde se i princip alla hans scener i filmens trailer. Här får han en kvinnlig kompis i den eviga jakten på ekollonet... Kanske inte riktigt den bästa utvecklingen av karaktären.

2. Animationsmässigt känns det inte som det hänt någonting med "Ice Age" under filmsvitens gång. I och för sig var den snygg redan i första filmen, och det stora skillnaden denna gång är att den är gjord för 3D, vilket syns tydligt i vissa scener.

3. För att hitta Sid i dinosaurievärlden får gänget färdas längs en dramatisk väg som mer eller mindre går sönder när de vandras längs den. Men när de väl hittat Sid (för det gör de ju så klart) så är det hur lätt som helst att komma tillbaka till startpunkten.


ANDERS JAKOBSON (2009-12-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Letterbox 1.85:1
Extramaterial:
Evolution Expedition, Unearthing the Lost World, Unfinished Deleted Scenes, Scrat shorts, Falling for Scratte
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA