Ny äggjakt och gammal skåpmat

FILMEN

Inför julen 2011 klämde teamet bakom filmsviten "Ice Age" fram en 21-minutersfilm som visades på tv. "A Mammoth Christmas" var en liten bagatellartad historia med jultema där många amerikanska traditioner fick sin alternativa förklaring i och med att Manny och Sid och de andra i flocken hittade på bland annat julgranen. Filmen var uppenbart inte gjord med samma resurser som de vanliga långfilmerna och blev därför ett billigt alternativ.

Knappt sex år senare är det dags att avhandla nästa tradition: påsken. Det är ju, med amerikanska ögon, en märklig tradition där en hare gömmer ägg. Hur gick det till? Jo, det förklarar den nya 21-minutaren "Äggjakten" som glädjande nog är betydligt bättre gjord i alla avseenden än sin juliga föregångare.

Det är påsktider och olämpligt nog har sengångaren Sid dragit igång en ny verksamhet där han ska ruva på ägg åt de fåglar och ödlor och vad det nu är som inte har tid att ruva själva. Sabeltandade tigern Diego beskriver det som "en framtida katastrof" och nog går det åt pipan förstås. Pirat-haren Squint, känd från "Ice Age 4: Jorden skakar loss", vill hämnas och utpressa fram ett nytt skepp han kan segla på och stjäl alla ägg när Sid givetvis somnat på jobbet. Alltså blir det upp till gänget att gå på skattjakt efter äggen. En äggjakt alltså, och för att göra det svårare har Squint kamouflerat äggen med färg.

Ja, det är lite bagatelligt även denna gång, men smått underhållande för stunden. Dock är filmen över när den precis tagit fart. I jämförelse med julspecialen är det ett kliv framåt. Utseendet är ungefär så som i de vanliga långfilmerna och storyn och dess skämt är fullt godkända.


EXTRAMATERIALET

21 minuter blir ju en väldigt kort DVD och som synes av det svenska omslaget har den här utgåvan fått namnet "Ice Age - Vårkänslor" där "Äggjakten" är en av flera filmer på skivan. Resten är dock gammalt skåpmat. Eller gammalt och gammalt - den ganska långa kortfilmen "Cosmic Scrat-tastrophe" kunde ju senast ses som extramaterialet till "Ice Age 5: Scratattack".

Även fler kortfilmer med nötgalningen Scrat finns med, samtidigt plockade från tidigare filmers extramaterial. Även "Ice Age - The Story so Far" kunde ses på "Scratattack"-skivan då den sammanfattar vad som hänt i de fyra första filmerna.

Bra extramaterial för de som inte har filmerna. Trist utfyllnad för de som har dem.


TRE SAKER

1. En uppenbar referens till "Jakten på den försvunna skatten" har klämts in i "Äggjakten". En av den franchisens mest ikoniska scener imiteras snudd på rakt av.

2. Det är lite kul hur de lyckats få till hyfsat moderna sysselsättningar i filmen. Manny sitter till exempel i sin "Mannycave" (vitsigt) och tittar på "Hawks-Bears"-matchen, som ser ut som ett sportevenemang på tv men är vad det är på riktigt. Och haren Clint, slapp bror till Squint, sitter med vad som liknar en tv-spelskontroll och grejar. Kul!

3. Trots att det är en tv-film är alla röstskådespelare på plats, som dessutom i detta fall kompletteras av bland annat Blake Anderson (Clint) och Seth Green (Squint).


ANDERS JAKOBSON (2017-04-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Ice Age: Collision Course Cosmic Scrat-tastrophe, Ice Age - The Story so Far, Scrat Shorts
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA