Klassisk collegefilm i ny tappning

FILMEN

Tre skolkompisar har växt upp och blivit vuxna. Mitch (Luke Wilson) är duktig advokat, men får ett bisarrt uppvaknande när han kommer hem efter en konferens och upptäcker att hans flickvän har gruppsex med främmande människor när han inte är hemma. Beanie (Vince Vaughn) har effektivt byggt upp en hemelektronikkedja från ingenting, har fru och barn och är bitter. Frank (Will Ferrell) har begravt sitt college-alter ego Frank the tank för gott och ska precis gifta sig, trots Beanies varningar.

När Mitch startar om med ett nytt hus som praktiskt taget ligger på campus får Beanie en briljant idé om att återuppleva gamla dagar och Frank är inte sen att hänga på. Mot Mitch tycke förvandlas huset snabbt till skolans främsta partyställe och de bildar en fraternitet med selektivt utvalda medlemmar av alla sorter.

Detta uppskattas inte av alla, allra minst av rektor Pritchard (Jeremy Piven), som också var en av de som gick i skolan tillsammans med våra tre hjältar, dock som mobboffer. Allt som fraterniten växer sig starkare stoppar Pritchard grövre käppar i hjulet och Mitch och hans kompisar får kämpa hårt för sin sak.

Det här är klassisk collegefilm av det gamla 80-talssnittet men i en ny, modern skrud. Att det faktiskt handlar om vuxna människor som vill bejaka tonåringen i sig själv känns fräscht och bidrar till roliga vändningar i filmen. Precis som i de gamla collegefilmerna är det en salig blandning av beer bongs, nakna tjejer och galna upptåg och det är kul.

Filmen kryllar av kända ansikten från de senare tidens komedier och alla gör fint ifrån sig. "Old school" är en film man trivs med att se.


EXTRAMATERIALET

Det finns ett block med bortklippta/förlängda scener och ett med bloopers och outtakes. Ingenting som direkt saknas i filmen.

En featurette av traditionellt amerikanskt snitt, gjord för tv så inget av filmens fräckare scener eller språk finns med i den. Lite lagom myspysig och ofarlig.

Vidare en parodi på "Inside the actors studio", ett amerikanskt prettoprogram om skådespeleri lett av James Lipton, här tjusigt imiterad av Will Ferrell. Jag antar att de gjort parodin av den enkla anledningen att "Inside the actors studio" aldrig skulle ta i "Old school" med tång. Trots att det är ganska oseriöst så säger regissören Todd Philips, som sitter i panelen med de tre huvudpersonerna, en ganska intressant sak när han beskriver Wilson, Vaughn och Ferrells olika humorstilar och att det blev en intressant mix när de blandades. Sant faktiskt.

Utöver detta finns ett kommentarspår, tv-spottar och ett fotogalleri.

Jag är lite besviken på extramaterialet på denna engelska utgåva. På den svenska utgåvan (med tilläggsnamnet "Unrated" i stället för "Unseen" verkar det finns lite annat.


TRE SAKER

1. Filmen innehåller väldigt många referenser till "Fight club".
2. Det är rätt mycket schysst musik i filmen, inte minst hårdrock. Metallicas "Master of puppets" dyker upp i lämplig scen och Whitesnakes "Here I go again" är med i fyra olika versioner i filmen.

3. Luke Wilson, Vince Vaughn och Will Ferrell har tillsammans med liknande skådespelare som Jack Black, Steve Carell, Ben Stiller och Owen Wilson medverkat i lite olika kombinationer i hur många filmer som helst känns det som. Ett samlingsnamn på alla dessa skådespelare är "The frat pack".


ANDERS JAKOBSON (2006-07-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Dreamworks
Ljud: Dolby digutal 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Commentary, Bloopers and out-takes, Inside the Actors’ Studio spoof, Outrageous deleted scenes, Welcome to Old School – Now Get Undressed
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA