En mysfaktorhöjare i höstmörket

FILMEN

När manusförfattaren Susannah Grant ("Erin Brockovich") väljer att ställa sig bakom kameran och sätta bilder till eget manus handlar det om ett förhållandes hemligheter, vänskap och mycket kärlek. "Catch and release" tar avstamp på Gradys begravning. Hans fästmö Gray (Jennifer Garner) har bröllopsklänningen redo och en stor bröllopstårta i kylen. Precis när deras liv skulle ta en ny spännande vändning faller allt samman.

Det nyinskaffade huset, som Grady aldrig ens hann flytta in i, blir för dyrt att behålla så Gray flyttar in hos Gradys vänner och arbetskollegor Sam (Kevin Smith) och Dennis (Sam Jaeger) i deras hus. Där bor även Fritz (Timothy Olyphant), en av Gradys vänner som Gray aldrig förstått varför han gillat.

Lustigt nog är det Fritz som får Gray att gå vidare när hon upptäckt vissa hemligheter hos Grady - som en annan kvinna (Juliette Lewis), och en son. Gray får ta sina vänners kärlek till att hjälp för att komma underfund med att livet är krångligt medan kärleken är ännu krångligare (vilket råkar vara filmens tagline).

"Catch and release" är en sådan där film som svävar över ett antal genrer - drama, romantik och komedi - men som i mitt fall får sorteras som drama. Den är stundtals rolig tack vare Kevin Smiths "roliga tjockis"-karaktär som sprider skämt och komiska situationer omkring sig. Och trots den överliggande tragiska vinkeln är filmen ändå ganska mysig. Man mår bra av att se den.

Jennifer Garner är aningens blek som skådespelare, men jag tycker ändå att hennes insats gör vad som krävs för karaktären. Övriga skådespelare är också bra, med undantag för Sam Jaeger som har en ganska lågprioriterad roll i filmen.

Historien i sig är kanske inte speciellt originell, men varför måste varje historia vara det? Som mysfaktorhöjare i höstmörket fungerar "Catch and release" mycket bra.


EXTRAMATERIALET

Det finns två kommentarspår att lyssna på, ett med Susannah Grant och Kevin Smith och ett med Susannah Grant och filmfotografen John Lindley. Kevin Smith-freak som jag är valde jag givetvis det första. Smith tar kommandot direkt och det hela blir nästan mer som en intervju där Grant får redogöra för hela sin historia i filmvärlden och alla turerna kring filmen. Det är egentligen väldigt få stunder som de faktiskt kommenterar vad som händer i filmen. Ett intressant samtal hur som helst med alla svordomar bort-beepade förutom ett "fuck" som kommer ur Grants mun.

I kommentarspåret pratar de om Smiths testfilmning och den är med här tillsammans med Sam Jaegers och Juliette Lewis testfilmningar. Det är på något sätt lite intressant att se testfilmningar eftersom det blir så koncentrerat kring själva skådespeleriet.

Två bortklippta scener finns med, men de finns det inte så mycket att orda om. Den ena är till och med dialoglös.

Filmens making of är en välgjord liten bit på 20 minuter som fokuserar mycket kring faktumet att det är Susannah Grants regidebut, men tar också upp skådespelarna och själva inspelningen. En lite mysig titt bakom kulisserna.


TRE SAKER

1. Foo Fighters-låten "Razor" som spelas under den inledande begravningsscenen är verkligen perfekt utvald.

2. Filmens absolut sista scen spelades in en tid efter resten av filmen och då hade Timothy Olyphant rakat av sig allt hår för en ny filmroll i ett krigsdrama. Det löstes genom att löshår monterades in i en baseballkeps. Ser 100% verkligt ut.

3. Att Kevin Smith har kläder med talet "37" tydligt synligt är givetvis en passning till den klassiska scenen i "Clerks".


ANDERS JAKOBSON (2007-09-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Två kommentarspår med med filmskaparna, Minidokumentär, Borttagna scener, Filmat material från provspelningen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA