Kevin Smith återvänder till rötterna

FILMEN

Kevin Smiths uppföljare till debutfilmen "Clerks" fick aldrig svensk biopremiär och något svenskt DVD-släpp finns det i skrivandets stund inga uppgifter om. Tur att man kan importera själv!

Det finns en viss risk i att återvända till ruta ett och ta upp tråden. Kevin har väl i och för sig knutit ihop sina filmer, med undantag för "Jersey girl" då återkommande karaktärer dykt upp gång på gång. Allra mest i "Jay and Silent Bob strikes back", som på sätt och vis var en liten "Clerks II" i sig.

Men nu är det Dante och Randals historia som går vidare. Filmen börjar med att Quick Stop brinner ned. Sedan kastas vi snabbt fram i handlingen och de båda jobbar med att flippa burgare på Moobys. Fast inte så länge till, Dante har nämligen bestämt sig för att lämna New Jersey för att flytta till Florida med sin tjej och där gifta sig. Eller: hon har bestämt det, Dante hänger bara på.

Randal har givetvis enorma problem med detta och Dantes flickvän, men har fogat sig i situationen. Han har ju till och med planerat en alldeles speciell hej då-present till Dante.

Precis som i "Clerks" äger filmen rum under en händelsefylld dag och ingen hade väl direkt räknat med att Dante och Randals chef Becky under dagens gång skulle avslöja att hon är gravid med Dantes barn, något som får ödesdigra konsekvenser för Dantes beslut.

När Kevin Smith skrev "Clerks" hade han själv tänkt spela Randal, och i och med det fick Randal de bästa replikerna. Så är det i "Clerks II" också, men det är också Randal som genomgår den största förvandlingen under filmens gång. Den dialogtäta historien kulminerar i en riktigt stark final.

Kevin Smith har undantagsvis alltid skrivit om relationer och här belyser han situationen när två bästa vänner ska skiljas åt. Starkt och skickligt gjort, och något problem med att ta upp historien har han inte haft. "Clerks II" fungerar absolut, både som uppföljare och som individuell film.


EXTRAMATERIALET

I vanlig ordning när det gäller View Askew-filmerna (Kevin Smiths egna bolag) så är det packat med extramaterial - precis som det ska vara.

Till att börja med så finns det en introduktion till filmen av Kevin Smith och producenten Scott Mosier. Det är få saker som jag gillar så mycket som att bli välkomnad till filmen av de som gjort den. Det är alldeles för få filmmakare som utnyttjar den chansen.

Gillar man kommentatorspår så finns det tre stycken att välja på. Ett "tekniskt" med Kevin, Scott och fotografen Dave Klein, och ett med skådespelarna - representerade av Jeff Anderson, Brian O'Halloran, Jason Mewes, Trevor Fehrman och Jennifer Schwalbach - och Kevin och Scott.

Sen finns det ett oanvänt "podcast"-spår som gjordes när filmen gick på bio. Man skulle alltså ladda ned kommentatorspåret och lyssna på det i sin mp3-spelare på bio. Ganska unikt. I detta spår är det Kevin, Scott och Jeff som pratar och av de tre är detta mest intressant att lyssna på.

Vidare på första skivan finns 37 (!) minuter med bortklippta scener. I Kevin Smiths fall handlar det mera om bortklippta repliker för scenerna känner vi igen från filmen. Även detta inslag presenteras av Kevin och Scott.

Slutligen finns en liten featurette om "the donkey show", ett av de grövre inslagen i filmen.

Byte till andra skivan och direkt in i den 90-minuter långa dokumentären "Back to the well: Clerks II". Det här är en av de bättre "making of"-dokumentärer jag sett. Väldigt välgjord och välproducerad där hela processen från ax till limpa skildras. Från starten när Kevin kommer på tanken att göra "Clerks II" under postproduktionen till "Jersey girl", via hela filmningen, till den åtta minuter långa stående ovationen på Cannesfestivalen och premiären av filmen. Mycket, mycket bra.

27 minuter bloopers - av Kevin kallat "How movies are made" - står näst på tur, givetvis presenterade av Kevin och Scott, precis som dokumentären.

Mer dokumentärt blir det i "Train wreck", vilket var namnet på videobloggarna som visades under produktionens gång på clerks2.com. Av 75 bloggar, med en sammanlagd spellängd på 4,5 timmar har de 10 bästa valts ut (ca 50 minuter), med start i hur Kevin får tillbaka Silent Bobs hockeyfrilla till practical joke:t som ägde rum under sista inspelningsdagen. Och givetvis är inslaget presenterat av Kevin och Scott.

Slutligen en liten titt på filmens soundtrack. Packat var ordet.


TRE SAKER

1. En scen kommer att gå till historien och det är när Randal upprör en "Sagan om ringen"-fantast till den grad att fantasten spyr! Randal i högform!

2. Vissa dialoger och scener är oerhört grova och möjligen på gränsen, men så är det i Kevins universum. Take it or leave it.

3. Det är lite tråkigt att Kevin tycker så illa om "Jersey girl" - det är verkligen inget fel på den filmen.


ANDERS JAKOBSON (2006-12-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Weinstein Company
Tema: Kevin Smith
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Commentary by director Kevin Smith, producer Scott Mosier, and director of photography David Klein, Commentary by director Kevin Smith and producer Scott Mosier with actors Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Trevor Fehrman, Jennifer Schwalbach, and Jason Mewes, Podcast commentary director Kevin Smith, producer Scott Mosier, and actor Jeff Anderson, Deleted Scenes with introduction by Kevin Smith, "Back To The Well: Clerks II" 90-minute making-of documentary, "A Closer Look at Interspecies Erotica" featurette, Bloopers, 10 Train Wrecks: Video Production Diaries
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA