Jorden runt med Kevin Smith

FILMEN

Efter succén med den första DVD:n från Kevin Smiths q&a:s på universitet i USA följer han upp den genom att besöka Toronto och London. Till skillnad från den första DVD:n där materialet bestod av klipp från olika ställen behandlade så det bästa kom med, får vi här två stycken kompletta föreställningar i två timmars-längden.

Jag måste säga att jag föredrar första filmens upplägg bättre för här blir det stundtals lite segt och kanske inte helt och hållet superintressant hela tiden, speciellt i Toronto-föreställningen som är lite si och så om jag ska vara brutalt ärlig. I London blir det bättre, mycket på grund av att det blir lite mer av en kulturkrock (i en väldigt liten skala dock) och för att frågorna faktiskt låter smartare när de ställs med en artig brittisk accent. Lustigt.

Innehållsmässigt är det ungefär samma blandning av filmannekdoter, svordomar och sex. Och Kevin Smith håller låda, länge och väl om vad som helst - det folk frågar om och det folk inte frågar om. På omslaget står det "Toronto stand-up concert" och "London stand-up concert" och man undrar hur mycket Smith egentligen planerat ut på förhand, eller om allt faktiskt är styrt av det folk frågar om.

Kanske har jag fått en liten överdos av Kevin Smith de senaste veckorna med över 10 timmar dokumentärt material, för jag känner mig lite matt och inte helt alert hela tiden under DVD:ns gång.


EXTRAMATERIALET

Första skivan är vikt åt Toronto och den andra åt London och varje skiva har varsin liten featurette på några minuter relaterade till platsen Kevin Smith är på.

I Toronto inleds featuretten med att Kevin Smith sitter i en limosin och snackar ordentligt med skit om Kanada. Detta är dock ett skämt, för allt han säger är egentligen den raka motsatsen om hur han upplever landet, men det blir ganska kul. Sedan står han i en serietidningsaffär och intervjuar olika kanadensare om den inhemska maten. Finns det någon?

Själva inslaget är väldigt kul och påminner om de reportage han brukar göra i Jay Lenos program då och då. Kevin Smith fungerar som en undersökande journalist, det är helt klart.

I London handlar det mer om Smiths kompis Jason Mewes och ifall hans raggningsrepliker fungerar på Londontjejerna. Det här är faktiskt enda tillfället på DVD:n som Mewes låter skärpt och alert, han är ju rätt mycket av en flummig ex-narkoman i alla andra fall.


TRE SAKER

1. Kevin Smith pratar ofta om sådana saker som vem som helst verkligen inte skulle vilja att ens mamma hörde, läste eller kände till, men mamma Smith är faktiskt på plats i London och inte stoppar det Kevin för att prata om precis allt. Imponerande eller pinsamt?

2. Under London-showen redogör Kevin för sina tankar om "Sagan om ringen"-trilogin, något som i manusform finns med i "Clerks II". Jag vet inte exakt när showen spelades in i förhållande till manusskrivandet till "Clerks II", men det finns ju förståss en teoretiskt möjlighet att det var här han kom på scenen.

3. Kevin Smith missar aldrig en chans att lovorda Ben Affleck och jag håller med. Jag gillar Affleck!


ANDERS JAKOBSON (2006-12-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Sony
Tema: Kevin Smith, Stå upp
Ljud: Dolby digital 5.0
Bild: 1.78:1 anamorfisk widescreen
Extramaterial:
Toronto: Limo ride featurette, London: Man on the street featurette.
RECENSERAT DENNA DAG (4/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA