Kevin Smiths fantastiska självbiografi

FILMEN

Det här var Kevin Smith-filmen som gjorde det för mig. Efter två komedier drog han på ett seriöst drama (visserligen satt i sitt New Jersey-universum och visserligen med många komiska inslag) om vänskap, kärlek, förståelse och splittring.

Holden (Ben Affleck) och Banky (Jason Lee) är två serietecknare som gör serietidningen "Bluntman and Cronic" som är baserade på Jay och Silent Bob. Under en seriemässa träffar de på Alyssa (Joey Lauren Adams) och Holden faller pladask för henne. Men vad han inte vet då, men snart får reda på är att Alyssa är gay.

De båda inleder en stark vänskap som får Banky att bli orolig. Han förstår att Holdens avsikter i det långa loppet inte är att bara vara vän med Alyssa och om det väl utvecklar sig så kan det inte sluta bra. Till slut kan Holden inte hejda sig längre och erkänner sin starka kärlek till henne. Efter en otroligt stark scen i regnet ger Alyssa med sig och de båda blir ett par.

Men Banky får rätt - Alyssas förflutna sticker till som en tagg i sidan på Holden och inte bara hans och Alyssas förhållande börjar knaka, utan även hans och Bankys - en vänskap som sträcker sig 20 år bakåt i tiden.

Kevin Smith har sagt att fram till att han gjorde "Clerks II" var "Chasing Amy" hans favorit. För mig är det fortfarande den bästa filmen (tillsammans med hans underskattade "Jersey girl" - ett liknande drama, också med Ben Affleck i huvudrollen).

Ett övergripande seriöst ämne som drabbar alla förhållanden förr eller senare, toppat med Smiths kännetecknande ordfyllda skarpa dialog. Att Criterion plockade upp filmen till sin "series of important classic and contemporary films" är alltså inte alls förvånande.


EXTRAMATERIALET

"Chasing Amy - The Criterion Collection" släpptes ursprungligen på laserdisc 1997 och mycket att extramaterialet är plockat från den utgåvan, bland annat kommentarspåret där Kevin Smith inleder starkt med att säga "Fuck DVD!", något som han i en färskare videointroduktion gjord till DVD-utgåvan 2000 ber om ursäkt för.

Kommentarspåret som förutom Smith innehåller Scott Mosier, Ben Affleck, Jason Mewes och några till är lika matigt som alltid. Om man väntar lite när man gått in i "Commentary"-menyn får man se lite videoklipp inspelade efter att kommentarpåret spelats in, en session som tog fyra timmar.

Vidare finns det bortklippta scener och outtakes, också tagna från laserdiscutgåvan med nya videointroduktioner inspelade i serietidningsaffären "Jay and Silent Bob's secret stash".

I fodralet finns en förhållandevis omfattande inlaga med en essä av Kevin Smith och en karta över den del av New Jersey Smiths universum utspelar sig i med detaljer om vilka karaktärer som medverkar i de tre första filmerna och hur de hör ihop.

Det är ett ganska bra extramaterial, men lite av en besvikelse också. Det skulle inte förvåna mig om det kommer en bättre utgåva i framtiden med mer dokumentärt material.


TRE SAKER

1. I essän erkänner Smith helt öppet att filmen är hans mest självbiografiska och att den har sitt ursprung i hans eget förhållande med Joey Lauren Adams. Nu är hon inte Alyssa i verkligheten, men den baseras på de olikheter i sexuella erfarenheter Smith och Adams upplevde. Smith skriver: "And rather than enter therapy, I decided to exorcise my demons on screen". Vidare berättar han att alla karaktärer i filmen är delar av honom själv på ett eller annat sätt. Precis som han baserade "Clerks" på sitt eget liv gör han samma sak i "Chasing Amy" med ett fantastiskt resultat.

2. Ben Affleck hör till den skara skådespelare som man antingen hatar eller älskar. Jag hör till den senare gruppen och tycker att han är fantastisk, speciellt i Kevin Smiths filmer.

3. Före detta skateboardproffset Jason Lee är inte dum heller. Smith säger i kommentarspåret att han har ett "million dollar smile". Han har dessutom en tät och fin skäggväxt.


ANDERS JAKOBSON (2000-06-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2000
Bolag: Buena Vista Home Entertainment
Tema: Kevin Smith
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår med Kevin Smith, Scott Mosier, Ben Affleck, Jason Mewes, Robert Hawk, Jon Gordon och Vincent Pereira, Videointroduktion av Kevin Smith, Tio borttagna scener och outtakes med videointroduktioner, Trailer, "The Askewniverse Legend" - guide til karaktärerna i "New Jersey Trilogy".
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA