När rika män blir av med jobbet

FILMEN

Å ena sidan kan man fnysa lite sarkastiskt åt hur "hemskt" det är när välbärgade män i kostym blir av med sina välbetalda jobb och inte kan ha råd att behålla sin Porsche eller hålla i gång sina dyra vanor, när det finns arbetare som har betydligt sämre förutsättningar och får det ännu värre när de får sparken.

Å andra sidan kan man nöja sig med att just den här filmen skildrar kostymnissarna.

Som ni redan förstått handlar "The Company Men" om nedskärningar. Storföretaget GTX, sprunget ur varvsindustrin, tvingas till ett antal nedskärningar. Tusentals människor blir av med jobben. Den unga säljaren Bobby Walker (Ben Affleck) är en av de som får packa ihop sitt kontor i en låda och åka hem. Han får en fallskärm med tre månaders lön och tillgång till ett övergångsprogram där han får möjlighet att söka nya jobb. Fast bestämd om att allt kommer att ordna sig lyssnar han inte riktigt när hans fru Maggie (Rosemarie DeWitt) föreslår lite ekonomiska åtstramningar på hemmaplan och en eventuell försäljning av huset.

Men tre månader går snabbt och det finns inget jobb åt Bobby och han tvingas vända sig till sin svåger Jack (Kevin Costner) som behöver folk till sin lilla byggfirma. Kostymnissen får ta på sig arbetarkläderna och hugga i så att leder värker och blåsor uppstår, och dessutom lyssna på Jacks sarkastiska kommentarer.

Samtidigt har GTX tvingats till en andra omgång nedskärningar och Gene McClary (Tommy Lee Jones) och Phil Woodward (Chris Cooper) har fått gå. Gene, företagets "nummer 2" har hela tiden varit kritisk till sin gamla vän och företagets VD James Salinger (Craig T. Nelson) som verkar vara besatt av att höja GTX aktievärde oavsett metod, och Phil är något så udda som en man som jobbat sig upp från att hänga upp och ned i ett varv och svetsa skepp till en kontorsposition, och vid 60 års ålder är han inte speciellt attraktiv på arbetsmarknaden.

Filmen följer dessa tre män under en osäker period i deras liv.

"The Company Men" är välspelad och bra. Den är spännande på det vis en bra dramafilm kan vara när man kommit in i den och tagit åt sig karaktärerna och vill veta hur det ska gå för dem. I Bobbys fall visar det sig att det inte var något helt negativt med att bli av med jobbet för plötsligt kan han ta sig an sin familj bättre. För Phils del är det en ständig oro fylld av hopplöshet och Gene slåss mellan en uppskattning av det dyra livet och en besvikelse över att värdet och meningen med allt försvunnit någonstans under åren.

En helt klart sevärd film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Omslaget är rent ut sagt gräsligt. Ett bedrövligt montage där jag inte förstår vad som hänt med vissa av figurerna. Ben Affleck ser inte ut som Ben Affleck, och varför har Kevin Costner kostym på sig? Det har han inte i filmen. Förskräckligt är ordet. Filmens bioaffisch var betydligt bättre.

2. Den femte personen på omslaget är Maria Bello som spelar Sally Wilcox som tvingas sparka alla som ska sparkas, samtidigt som hon är Genes älskarinna.

3. Filmen är skriven, regisserad och producerad av John Wells som faktiskt filmdebuterar med "The Company Men". Han jobbar mest med tv och har bland annat gjort "Cityakuten" och "Vita huset" tidigare.


ANDERS JAKOBSON (2011-09-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA