Välspelad och intressant livshistoria

FILMEN

Det är oftast väldigt intressant att se en film om en känd persons livsöde. Det förutsätter så klart att filmen är välgjord och återberättas på ett sätt så att det skapar intresse hos tittaren. Det är exakt vad man lyckats med i filmen "Coal Miner’s Daughter".

Filmen handlar om framgångssagan för countrysångerskan Loretta Lynn och Loretta porträtteras här av Sissy Spacek. Eftersom filmen börjar i slutet av 40-talet när Loretta är 13 år blir det lite konstigt att Spacek som var 31 år vid inspelningen fick porträttera en tonåring. Men om man försöker bortse från det och bara köpa konceptet fungerar det.

Loretta växte upp i en stor fattig familj där hennes pappa slet i byns kolgruva. Vid 13-års ålder träffar hon sin blivande make Doolittle Lynn (Tommy Lee Jones) och blir kär. Trots motsättningar från sina föräldrar gifter sig Loretta med Doolittle när hon är cirka 14 år. En tonårsförälskelse som snabbt blir ett seriöst äktenskap där kvinnan förväntas göra det mannen vill, och då särskilt i sängen. Redan på bröllopsnatten blir Loretta våldtagen av sin man och förlorar på det viset sin oskuld. Äktenskapet går snabbt utför och Loretta är snart hemma hos sina föräldrar igen – gravid.

Det dröjer dock inte länge förrän Loretta flyttar efter Doolittle till en större stad och där börjar de bygga på sitt gemensamma liv tillsammans. Fyra barn senare får Loretta en gitarr av sin man i bröllopspresent. Det är starten på en musikalisk karriär som ingen trodde var möjlig. En stöttande make som satsar dyra pengar på att låta sin talangfulla fru spela in en singel och sedan börjar den gemensamma jakten på alla radiostationer runt om i södern för att få skivan spelad. Resten är egentligen historia. Loretta är en av världens mest omtyckta countrysångerskor och trots stor press med utbrändhet var hon vid 32-års ålder mångmiljonär och ett kvinnoideal för en hel nation.

Både Sissy Spacek och Tommy Lee Jones är fruktansvärt bra i den här filmen. Jag tror att det är mycket tack vare dem som historien förs framåt på ett hela tiden spännande och intressant sätt. Aldrig någonsin blir det långtråkigt utan i stället sitter jag och är nyfiken på hur livet ska te sig för paret. Det är en riktig saga vi får berättad, en saga som i och för sig har sina törnar, men som ändå är ett lyckopiller.

Loretta Lynn som i verkligheten är född 1935 lever än i dag och är en av världens mest omtyckta countrysångerskor. I filmen får vi även träffa på hennes bästa vän Patsy Cline som här gestaltas av Beverly D’Angelo.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen som är från 1980 blev det årets sjunde största biosuccé.

2. Det är både Spacek och D’Angelo som sjunger på riktigt i filmen.

3. Filmen var nominerad till sju Oscars och kammade hem en statyett för bästa kvinnliga huvudroll till Spacek. Filmen var nominerad till massor av olika priser och vann flera av dem.


MARIA EREMO (2010-09-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA