En mycket skön ”må bra”-film

FILMEN

"Stekta gröna tomater" ger oss två historier. Den ena är nutidshistorien. Den om Evelyn Couch som har problem med sitt äktenskap. När hon hälsar på släktingar på ett ålderdomshem träffar hon en gammal dam, Ninny Threadgoode, som berättar historien om Idgie Threadgoode. Där får vi historia nummer två, den om Idgie, en ung kvinna i Alabama på 20-talet. Genom Idgies inspirerande liv får Evelyn nytt mod och vänskapen till Ninny blir stark.

Kathy Bates, Mary Stuart Masterson, Mary-Louise Parker och Jessica Tandy spelar de fyra kvinnor vi får följa i filmen. Alla gör starka och välspelade porträtt.

Vänskap är vad som spelar filmens huvudroll. Vänskapen som kan uppstå i de bisarraste av situationer. Vänskap som på äldre dagar kan växa fram av en ren slump. Vänskapen mellan kvinnorna är stark och mycket rörande. Bägge historierna är otroligt sorgliga men samtidigt vackra och känslomässiga. De tar upp livets grymheter men även allt det vackra som vi har chansen att uppleva om vi tillåter oss.

Parallellt med vänskapshistorierna avhandlar filmen även hustrumisshandel, trassliga äktenskap, kärlek, sjukdom, död, ålderdom, ungdom och kampen om att alla är lika mycket värda. I och med den stora bredd som filmen har kan förmodligen de flesta människor, i det här fallet säkrast kvinnor, känna igen sig i någon av alla de historier vi får följa.

Filmen är väldigt bra och det var den redan när den kom. Man berörs regelbundet av kvinnornas liv och det som händer dem. Tårarna som kommer är både glädjetårar och ledsna sådana.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet har en hyllning till skådespelerskan Jessica Tandy som avled 1994, tre år efter att filmen gjordes. Här får vi se ett urval över vad Tandy hann åstadkomma under sin långa tid som skådespelerska.

Featurette och teaser är tydligen samma sak, en ihopklippt filmsnutt som ska få publiken att vilja se filmen. Egentligen inte så mycket mer än en trailer bortsett från att vi här får små korta kommentarer av regissör och medverkande skådespelare. Konstigt bara att man väljer att lägga in två exakt likadana klipp men med olika namn.

Intervjuerna med de medverkande är inte heller speciellt innehållsrika och intressanta. Ganska tråkigt extramaterial och man har inte lagt ner någon vidare energi på att göra något bra av det.


TRE SAKER

1. Filmen är från 1991 och fick två Oscarsnomineringar.

2. Filmens enda egentliga sång är "What becomes of the broken hearted". Paul Youngs version.

3. En blott 21 år gammal Chris O’Donnell gör en liten men betydande roll. Han hade (enligt IMDB) endast medverkat i en film tidigare ("Men don’t Leave").


MARIA EREMO (2009-03-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Intervjuer, Remembering Jessica Tandy, Featurette, Trailer, Teaser
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA