En halvbra ”måbra” film

FILMEN

Tänk dig att vara storebror till Jultomten. Tänk dig att alltid bli jämförd med Jultomten när du gör något. Vad du än hittar på gör han något bättre och dina föräldrar är inte sena att berätta att de gärna vill att du är mer som din bror. Det är inte konstigt att man då skulle bli som galen av att höra alla julsånger och se alla plasttomtar överallt när det blir jul eller hur?

Man kan ju alltid fråga Fred Claus, han är nämligen Jultomtens bror och har hela sitt liv blivit jämförd med just Jultomten. Och som om det inte vore nog blir dessutom den som blir utsedd till helgon (som Jultomten blivit) och hela dennes familj odödliga. Det finns med andra ord inget slut på det hela.

Fred Claus jobbar som indrivare men har planer på att starta en spelhall. Allt han behöver är 50 000 i startkapital. Han ber sin bror om hjälp och godhjärtad som denne är kan han inte säga nej. Han har dock ett krav och det är att Fred kommer till nordpolen och jobbar med honom i tre veckor. Fred accepterar och snart står Jultomtens renar och väntar på taket.

Väl på plats ställer naturligtvis Fred till en massa problem som i sin tur gör att leksakstillverkningen tar allt för lång tid. Detta i kombination med att de fått besök av en effektivitetskonsult, Clyde Northcut, som hotar stänga ner hela nordpolen gör inte direkt livet lättare för Jultomten. När han sen skadar ryggen i ett snöbollskrig med Fred vilar allt hopp på Fred. Misslyckas han blir inte bara barnen utan julklappar utan hela nordpolen stängs dessutom ner. Och Fred som inte ens gillar att flyga…

"Fred Claus" är inte lika rolig som jag hoppades på att den skulle vara men den är rätt underhållande ändå. Den är dock lite för gullig och lite för förutsägbar för att bli riktigt bra. Vi har familjens svarta får som egentligen är missförstådd men som till slut räddar situationen, vi har den onde Clyde som till sist också han visar sig vara missförstådd. Allt känns väldigt tillrättalagt. Vince Vaughn, Paul Giamatti och Kevin Spacey gör dock alla bra ifrån sig som Fred, Tomten och Clyde.

"Fred Claus" är dock en film som får en att må rätt bra och det är ju trots allt det som är meningen med julen eller hur?


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ett kommentarspår och några borttagna och alternativa scener som är sådär intressanta. En del är lite kul att se men de flesta är rätt trista.


TRE SAKER

1. I en scen där Fred går till "Anonyma bröder" (för att lätta sitt hjärta om hur jobbigt det är att ha en berömd bror) får vi se en hel del kända syskon såsom Frank Stallone, Stephen Baldwin och Roger Clinton.

2. Den fejksnö man använder i filmen är verkligen under all kritik. Den ser inte ett dugg äkta ut.

3. När Tomten och Fred har snöbollskrig ser en av snöbollarna väldigt förrullad ut… eller så är Tomten snabbast i världen på att rulla snöbollar…


HANS-ÅKE LILJA (2008-12-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen
Extramaterial:
Kommentarspår och borttagna/alternativa scener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA