Superhjältarnas superhjälte i lång film

FILMEN

Superman återvänder till jorden efter fem års letande efter resterna av hemplaneten Krypton. Han kraschlandar lämpligt nog i anslutning till familjen Kents farm, precis som när han först kom till jorden.

Snabbt är han tillbaka i sitt gamla liv, förklädd till småtöntiga journalisten Clark Kent som fortfarande är lika bortkommen och trånande efter Lois Lane. Hon har definitivt förändrats under åren som gått - hon har nu en relation och ett barn, en son.

Någon annan som också är tillbaka är Supermans ärkefiende Lex Luthor. Efter att han kommit ut ur fängelset och samtidigt lurat av en rik kvinna alla hennes pengar smider han nu nya planer att ta över världen och samtidigt ta kål på Superman. Genom att stjäla kristaller från Supermans fästning på Nordpolen och blanda dessa med kryptonit ska han skapa nya landmassor på jorden, omöjliga för Superman att leva på.

Superman får som vanligt ett styvt jobb att hålla koll på allt och alla och samtidigt rädda världen, ett uppdrag som alltid blir personligt för den röd-blåa hjälten - den här gången kanske mer än vanligt.

"Superman Returns" är inte riktigt så bra som jag hade hoppats på. Det känns vid upprepade tittar att storyn inte riktigt håller fullt ut. Lyckligtvis har man verkligen fått till det när det gäller skådespelarna. Brandon Routh fick ingen lätt uppgift när han skulle matcha Christopher Reeves paradroll men han är riktigt bra. Han är lika töntig som Clark Kent och som Superman ser han ut precis så som jag minns han från serietidningarna.

Han får dessutom göra en riktigt bra och smart entré som Superman när han räddar ett störtande flygplan ned i en fullsatt baseballstadium - publikens jubel är så rätt i det läget!

Även Kate Bosworth och Sam Huntington är bra i rollerna som Lois Lane och Jimmy Olsen, och Kevin Spacey briljerar så klart som Lex Luthor. Det är en perfekt exekverad rollgestaltning där Spacey sugit upp det bästa ur Gene Hackmans klassiska tolkning och adderat den där iskalla attityden som bara Kevin Spacey kan utstråla.

Vad som också är bra med filmen är att den är så starkt kopplad till de tidigare filmerna och främst då den första. Den ska absolut ses som en fortsättning på de filmer som redan gjorts. Snyggt återanvänds repliker och bilder från första filmen med Marlon Brandos Jor-el, och John Williams klassiska ledmotiv är givetvis intakt.

Man har också hittat en perfekt avvägning gällande Supermans bakgrundshistoria - nytillkomna tittare får all relevant information samtidigt som det inte blir för tjatigt och upprepande för vi som kan historien sedan tidigare. Detta brukar vara ett smått problem i superhjältefilmer men här har det löst snyggt och smidigt.

Men filmen känns åtminstone en halvtimme för lång och kunde haft lite tätare historia i botten.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är mycket maffigt och centreras till en tre timmar lång dokumentär kallad "Requiem for Krypton: Making Superman Returns". Denna dokumentär består i sin tur av en rad delar: "Pt 1: Secret origins and first issues: Crystallizing Superman", "Pt 2: The crystal method: Designing Superman", "Pt 3: An affinity for beachfront property: Shooting Superman (Superman on the farm, Superman in the city, Superman in peril)", "Pt 4: The joy of Lex: Menacing Superman" och "Pt 5: He's always around: Wrapping Superman".

Som ni kan utläsa av titlarna på de olika delarna så är det en heltäckande dokumentär som börjar när Bryan Singer får idén till filmen och med stor entusiasm berättar den för producenter och liknande till Brandon Rouths sista inspelningsdag.

Delar av dokumentären är av ganska bristande kvalitét då de uppenbarligen är filmade med en vanlig hemmakamera, men det är egentligen bara inledningsvis innan det riktiga DVD-teamet kommit med i matchen. Stora delar av dokumentären publicerades som en sorts inspelningsdagbok på nätet under filmandets gång.

Jag tänker inte gå in djupare i dokumentären, men den är mycket sevärd om än lite väl lång. Några saker jag tänkte på är att Bryan Singer framstår som en mycket manisk och rastlös person, bara typ någon nivå under vår egen Thorsten Flink. Jag får också en stor respekt för Brandon Routh som verkligen är Superman ut i knäskålarna och samtidigt verkar vara en hyvens kille. Sen kan jag inte låta bli att återigen bländas av Kevin Spaceys oerhörda karisma och coolhet. Han är en sådan där person som man skulle vilja vara kompis med.

Jo, en sak till: Under inspelningen av scenen där Clark Kent byter om till Superman i ett hisschakt utbryter en komisk diskussion om var hans kläder tar vägen och när och hur han ändrar frisyr från Clarks torra rufs till Supermans slickade frisyr med den karaktäristiska locken i pannan. Frågor som man ställer sig men som aldrig besvaras.

Utöver denna jättedokumentär finns en kort liten snutt som ger en inblick i hur de kunde skapa bilder på Marlon Brando som inte fanns till ljud som fanns. Hängde ni med?

Utöver det 14 minuters bortklippta scener och så trailers. Klart godkänt extramaterial.

På den utgåva jag har ingick det en liten läcker bok i silver kallad "Superman: The ultimate guide to the man of steel". Det står också "Exclusive excerpted edition" vilket antyder att detta är ett specialtryck av en existerande bok.

Här är det en rejäl fördjupning i Supermanvärlden med information om Krypton och allt möjligt. Det finns även en timeline över viktigaste som hänt i serien mellan 1938 och 2005. Intressant för de som vill fördjupa sig.

Det tråkigaste som hänt serien sedan 80-talet då jag läste den i tecknad form är väl att själva Superman är så kasst tecknad nu för tiden. Han ser mest ut som en Belgian Blue-stinn bodybuilder i slickad pyjamas, inte alls så tjusig och förhållandevis mänsklig som i filmen.

Boken är uppenbart en bonusgåva i vissa utgåvor då den bara var inplastad utanpå DVD-omslaget och inte ingick som en del i paketet, typ som i Region 3-versionen av "Batman Begins".

SVENSK UTGÅVA

Den svenska utgåvan är identisk med den Region 3-film som recenserats här, med undantaget att boken inte ingår.


TRE SAKER

1. När Superman räddar Kitty tar en unge en bild med en mobilkamera. Bilden visar Superman i profil hållande en bil där frampartiet tippar nedåt. Denna bild är direkt kopia av omslaget till "Action Comics" nr 1 från juni 1938 där det första Superman-äventyret publicerades.

2. Filmen gick genom många skeden innan den slutligen blev "Superman Returns". Ett tag hette filmen "Superman Reborn" och baserades på en storyline där Superman dog och återuppstod. Kevin Smith skrev ett manus där han, som den enorma serietidningsfantast han är, skrev in cameos av många andra superhjältar - bland annat Gröna lyktan - vid Supermans begravning.

3. Ett av tidernas största mysterier är hur en så skärpt och duktig journalist som Lois Lane inte kan förstå att Clark Kent är Superman med glasögon...


ANDERS JAKOBSON (2006-12-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 3
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Requiem for Krypton: Making Superman Returns, Resurrecting Jor-El, Deleted scenes, Traliers, Superman: The ultimate guide to the man of steel (Bok, endast denna region 3-utgåva).
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Requiem for Krypton: Making Superman Returns, Resurrecting Jor-El, Deleted scenes, Traliers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA