Sexuellt uppvaknande i Cleveland

FILMEN

Det är skillnad på sexkomedier och komedier om sex. De första är oftast plumpa och billiga, medan de andra är lite mer smarta och finurliga. "The Oh in Ohio" är en komedi om sex, fast kanske snarare om realationer och om att utvecklas som person. Priscilla Chase (Parker Posey) är något av ett kontrollfreak och jobbar på en reklambyrå i Cleveland, Ohio. Felet med henne är att hon aldrig fått orgasm, något som hon dock inte tänker speciellt mycket på.

Men efter 10 år och 1482 samlag har hennes man, läraren Jack (Paul Rudd), ledsnat. Problemet har gjort honom deprimerad och tämligen nedgången. De försöker dock jobba på det genom att gå i terapi där det föreslås att Priscilla ska skaffa en vibrator. Den gör genast succé men Jack känner sig bedragen - en mycket märkig reaktion om ni frågar mig - och lämnar Priscilla för att inleda ett förhållande med en student. Äktenskapet är över.

Priscilla jobbar vidare på sitt problem. Hon provar andra män men inte mycket händer förrän hon stöter på en lite speciell man. Samtidigt har Jack lyckats få fason på sitt liv och tycker att de kan vara läge för ett andra försök, men går äktenskapet att lappa ihop?

Jag hade sett fram emot den här filmen ganska länge, men dessvärre gör den mig lite besviken. Till att börja med har filmen ett väldigt märkligt slut som gör mig som tittare oerhört paff när eftertexterna börjar rulla. Jag kan på sätt och vis förstå poängen med det, men det är alldeles för hastigt genomfört. Vidare innehåller historien i sig en del brister och saknar manusmässigt det lilla extra. Den blir aldrig speciellt smart eller finurlig.

Allt detta är synd för det är inga fel på skådespelarna och deras insatser, det är bara omgivningen som inte är klockren. Parker Posey har alltid varit en liten smygfavorit och Paul Rudd etablerar sig mer och mer som en riktigt talangfull skådis med varje film jag ser.

"The 'jaha?' in Ohio" känns som en mer passande titel. Den är inte usel på något sätt utan på sätt och vis en må bra-film som dock kunde blivit riktigt bra med ett lite mer vässat manus och ett slut som inte känns som om de tappat bort de sista sidorna i manuset.


EXTRAMATERIALET

Utgåvan saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. Danny DeVito spelar en poolbyggare som man till en början bara tror ska ha en liten roll i filmen, men han blir väldigt viktig i slutändan.

2. Veteranen Liza Minelli spelar en lärare för en onanikurs, nästan lika skruvat som hennes roll i "Arrested Development".

3. Kan inte släppa Paul Rudd än - han har den där egenskapen att vara oerhört rolig med små medel. Hela hans kroppspråk är komiskt utan att han behöver ta till de stora gesterna eller till synes anstränga sig alls. Han visade det i "På smällen" och han visar det även här.


ANDERS JAKOBSON (2008-04-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA