Mer nostalgi än något annat

FILMEN

"Taxi" får nog ses som födelseserien för en hel del stora skådespelare. Eller i alla fall mediokra skådespelare som de flesta känner igen. Alla vet ju vem Danny DeVito är och utan att kunna hans historia utantill törs jag ändå lova att "Taxi" var serien som gjorde honom till stjärna. Han får också en massa skratt på grund av sin längd vilket inte direkt kommer som en överraskning.

Den stora stjärnan i serien var dock Judd Hirsch i rollen som Alex Reiger. Det är hans namn som kommer först under inledningstexten och det är hans karaktär som det oftast handlar om.

Andra skådespelare som dyker upp här och som senare gjort sig ett hyfsat stort namn är Marilu Henner (som Elaine Nardo) som varit med i diverse filmer och serier efter "Taxi", Tony Danza (som Tony Banta) som också han varit med i otaliga komedier. Vi ser även Andy Kaufman som Latka Gravas. Kaufman hade dock sin största period före "Taxi" och är idag kanske mest känd för att Jim Carrey porträtterade honom i filmen "Man on the Moon".

I stort handlar "Taxi" om livet på en taxistation där förarna samlas inför utdelningen av taxibilar. Den som bestämmer är Louie DePalma (DeVito) och han är oftast arg som ett bi. Förarna däremot är desto trevligare och de flesta är vänner. De berättar om sin vardag och sina problem för varandra och försöker i största möjliga mån hjälpa varandra.

Alex är fadersfiguren, Bobby Wheeler (Jeff Conaway) tjejtjusaren och Tony Banta den lite dumma. Elaine Nordo är den enda kvinnliga föraren (av de som har en större roll i serien) och hon fungerar som lite av en jämvikt mellan alla männen. Och så Andy Kaufman i rollen som Latka Gravas, mekanikern som inte behärskar det engelska språket.

Dessutom ser också Randall Carver i rollen som John Burns men tyvärr är den karaktären så stel och opersonlig att jag inte riktigt förstår vad man vill få fram med den. Som tur är verkar skaparna av serien också inse detta och karaktären John Burns försvinner efter första säsongen.

Idag känns serien rätt medioker. En typisk amerikansk komediserie från sent 70-tal/tidigt 80-tal. Visst en del saker är rätt kul men samtidigt känns den hopplöst utgången. Serien får nog idag ses mer som en nostalgitripp än en serie man följer för att den är så otroligt kul att man inte kan låta bli… tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Boxen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Hela fem säsonger av serien spelades in mellan 1978 och 1983.

2. Det är imponerande att så många som fem personer ur ursprungsuppsättningen var med i alla fem säsongerna av serien.

3. Första säsongen består av 22 avsnitt och har en speltid på 8 timmar och 40 minuter.


HANS-ÅKE LILJA (2008-06-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA