En liten bit av filmhistorien

FILMEN

Det har gått hela 25 år sedan "Vem satte dit Roger Rabbit" skapade filmhistoria genom att kombinera verkliga skådespelare med tecknade karaktärer. Kombinationen i sig var inget nytt, men omfattningen var betydligt större och krävde mycket mer arbete än tidigare liknande historier för att bli så trovärdig som möjligt. Det var även första gången tecknade karaktärer från olika bolag, så som Disney och Warner, figurerade i samma film. Bara det är historiskt.

Titelns Roger Rabbit är dock en helt ny karaktär skapad till filmen. I den här världen existerar tecknade figurer precis som vanliga människor och filmas precis som vanliga skådespelare till kortfilmer och liknande. Roger presterar dock inte så bra som hans medskådespelare och regissörer önskar. Något är uppenbarligen fel. Filmbolagsbossen R. K. Maroon anlitar privatdetektiven Eddie Valiant (Bob Hoskins) då han misstänker att Rogers fru Jessica har en hemlig affär och att det är därför Roger agerar så dåligt.

Eddie är en nedsupen och fattig privatdetektiv som numera hatar de tecknade figurerna, ända sedan en av dem tappade ett piano i huvudet på hans bror och kollega så att denne dog. Motvilligt tar han uppdraget, mest för att han faktiskt behöver pengarna. Eddie lyckas få fram bevis för att Jessica har något fuffens för sig med skämtprylmakaren Marvin Acme. Roger blir bestört och strax därpå mördas Acme och bevisen leder till Roger, som vänder sig till Eddie då han menar att han är oskyldigt anklagad. Eddie får dras med Roger och tvingas tillbaka till den värld han så innerligt hatar.

Det roligaste med att se om filmen efter 25 år - för jag tror att jag inte sett den sedan dess - är att se hur väl specialeffekterna håller, och de håller ganska bra. Det är helt klart en välgjord film, speciellt som den gjordes långt innan datorerna blev det främsta hjälpmedlet. Ur den synvinkeln är filmen fortfarande imponerande. Den är dock inte perfekt. Trots att de jobbat mycket på att få till interaktionen mellan de levande och tecknade figurerna är det många tillfällen där det helt enkelt inte fungerar. Antingen för att de tecknade figurerna inte riktigt smälter in i bakgrunden eller för att blickarna blir fel.

Det måste ändå ses som en bisak och något man kan förlåta efter 25 år och speciellt efter hur lyckat slutresultatet blev i sin helhet. Däremot är jag inte överdrivet förtjust i själva storyn. Jag gillade den inte så där speciellt mycket 1988 och även om jag kanske förstår vissa saker bättre nu och skrattar åt några av referenserna på ett annat sätt, så tycker jag inte att det är en fantastisk film. Men den är en liten bit av filmhistorien och det tänker jag aldrig förneka.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet som följer med är dessvärre tio år gammalt och känns därför lite mossigt, men det bakommaterial som finns ger mig ändå tillräckligt med vetskap om hur filmen faktiskt gjordes. Tack och lov finns det lite olika bakomfilmer, för den första jag tittade på - "Who made Roger Rabbit" - är i en väldigt barnslig och fånig form.

Utöver detta finns det tre animerade kortfilmer som inte roar mig speciellt mycket, en borttagen scen och kommentarspår.


TRE SAKER

1. Titeln är ju en fråga, men det saknas ett frågetecken i slutet. Detta är gjort med flit då titlar med frågetecken inom filmbranschen anses bringa olycka.

2. Jessica Rabbits röst görs av Kathleen Turner, som inte fick någon credit för sitt arbete.

3. Filmen är faktiskt baserad på en bok - "Who Censored Roger Rabbit?". Skillnaderna mellan boken och filmen är många. Till att börja med är boken inte ämnad för barn och verkar betydligt mörkare, och de tecknade karaktärerna är från tecknade serier och inte från animerade filmer.


ANDERS JAKOBSON (2013-04-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Barn o familj
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
The Roger Rabbit shorts, Who made Roger Rabbit, Deleted Scene, Before and after, Toon stand-ins, Behind the ears, On set!, Commentaries
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA