Nu är det slut igen. Eller?

FILMEN

Denna åttonde säsong av "Futurama" (egentligen andra hälften av säsong 7) kan vara slutet för en serie som överlevt sin egen död flera gånger om. I skrivandets stund finns det inga som helst garantier att det blir mer. Comedy Central har avslutat samarbetet, så det här kan vara det sista vi får se.

Givetvis påverkar detta säsongens finalavsnitt som är något alldeles extra. I och med att "Futurama" dött tidigare har det blivit avsnitt av det här slaget förr, ofta med en underliggande emotionell ton som inte riktigt känns som något direkt vanligt inom animerade tv-serier. "Futurama" har varit duktiga på att hitta den där tonen, både på ett seriöst vis och på ett mindre seriöst (i ett annat avsnitt i denna säsong lyckas de få fram tonen när Bender sörjer sitt arsle...).

Avsnittet handlar om att Professorn tagit fram en "tidsknapp" som gör att man färdas tio sekunder tillbaka i tiden. Fry beslutar sig för att använda knappen för att kunna få ett speciellt moment - hans frieri till Leela - att vara "för evigt". En fin tanke, men det blir inte riktigt som varken han eller vi har tänkt oss. Ett smart avsnitt och en på alla sätt och vis värdig avslutning på serien.

I övrigt känns säsongen ungefär som den föregående hälften. Ojämt och inte allt med samma skärpa som man blev bortskämd med under seriens första fyra säsonger. Dock är ju "Futurama" en serie jag verkligen älskat och ju längre in jag kommer bland dessa tretton avsnitt, ju bättre tycker jag att de är. Det finns detaljer i varje avsnitt som är roliga, och även om vissa avsnitt inte alls håller måttet finns det alltid något i dem att tycka om.

I varje säsong brukar det finnas ett avsnitt som sticker ut från det normala formatet och i det här fallet handlar det om ett avsnitt i samma anda som amerikanska lördagsmorgonsprogram. En "Scooby Doo"-variant, en flingreklambarnserie-parodi och en "G.I. Joe"-version med en viss twist. Allting skickligt gjort, precis som det mesta "Futurama" gjort.

Även om kvaliteten svackar gillar jag det ändå och kommer att sakna serien. Tack för många års underhållning!


EXTRAMATERIALET

Som jag skrivit tidigare har "Futuramas" kommentarspår blivit väldigt röriga på senare år och jag har hoppat över dem vid denna tittning. Dock kunde jag inte låta bli att se om det sista avsnittet med kommentarspår och det är ett lätt mellankoliskt skimmer över det, trots att det också är roligt. Buhu, men haha!

De bortklippta scenerna är både färdiganimerade och inte och ibland är det "fel" röster på vissa karaktärer, och är egentligen som borttaget material brukar vara. Men en scen är väldigt sevärd. Det är med skådespelarroboten Calculon där röstskådespelaren Maurice LaMarche får utrymme för att visa upp sitt register som imitatör på ett roligt sätt. Synd att den inte var med i avsnittet.

Under rubriken "Futurama University" får vi ett tre segment på ungefär 22 minuter sammanlagt vara med om hur karaktärer skapas, hur bakgrunder och färgsättningar görs, samt hur 3D-modeller används som komplement till 2D-bilderna. Är det man det minsta intresserad av hur animationer görs är detta oerhört sevärt.

Vi får även titta in i "The writer's room" och se vad som finns på väggarna där och samtidigt få en liten känsla av hur det går till att skriva manus. Ganska kul.


TRE SAKER

1. Det är inte så jättemånga kändisröster i säsongen, men följande gästspelar: George Takei, Robert Wagner, 60-tals-"Batman"-duon Adam West och Burt Ward, Seth MacFarlane, Sarah Silverman samt Emilia Clarke (Daenerys Targaryen i "Game of Thrones").

2. I och med "Futurama" återuppstått från de döda flera gånger tidigare finns det förstås en viss minimal chans att det blir en fortsättning på en ny kanal. En del av mig känner att det kanske vore en poäng i att sätta punkt för gott nu, men samtidigt gillar jag ju serien så...

3. Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...(punkten övertagen av Hypnotoad).


ANDERS JAKOBSON (2014-02-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Audio Commentary on all 13 episodes, Precious Trimmings. A compendium of Deleted Scenes, Futurama University, Inside Futurama. The Writer's Room Of Tomorrow.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA