Superhunden som hittar sig själv

FILMEN

Även om Disney numera äger Pixar så är det fortfarande skillnad på en Pixar-film och en animerad Disney-film. Det är något i känslan. "Bolt" når inte upp i Pixar-klass, men det är ändå en vansinnigt välgjord film - ruskigt snygg till och med - som får feel good-indikatorn att blinka intensivt.

I bästa "Truman Show"-anda har ett tv-bolag lyckats lura hunden Bolt (John Travolta) att han faktiskt är den superhund han är i tv-serien han medverkar i där han räddar sin matte Penny (Miley Cyrus) ur knipa efter knipa orkestrerad av den onda Dr. Calico (Malcolm McDowell). Detta innebär att Penny aldrig får ta med sig Bolt hem utan han får snällt stanna i sin trailer, lyckligt ovetande om sanningen och att han aldrig lärt sig att vara en riktig hund.

Men tv-bolaget tycker att tv-serien står stilla och hotar att sparka alla om tittarsiffrorna inte ökar. Regissören gör då ett avsnitt med en cliffhanger där Penny och Bolt separeras, men ingen annan än Penny inser att detta inte är speciellt bra för honom. Alltså tror han att Penny är i fara på riktigt och lyckas fly från sin trailer för att ganska snart slå sig medvetslös och hamna i New York på andra sidan landet. Fortfarande ovetande om sanningen kidnappar han en katt, Stumpan (Susie Essman) - eftersom Dr. Calico alltid har katter omkring sig, och pressar henne på svar. Desperat säger hon att Penny är i Hollywood och en rejäl roadtrip tar sin början.

Men längs med resan, där även roliga hamstern Roffe (Mark Walton) ansluter, inser Bolt att han inte är den han tror han är, men för att avsluta den får han ta hjälp av de superkrafter han egentligen inte har, och de nya vänner han träffat, för att både komma hem och hitta sig själv.

Klassisk Disney med andra ord. Det är så klart en gullig film som man både kan le nöjt åt och stundtals skratta högt åt och även tindra med ögonen åt när animatörerna så på pricken fångat både en hund och en katts beteende, självklart filtrerat genom mänskliga egenskaper.

Animationerna är oerhört välgjorda, men jag gillar inte alls hur människorna är designade. Det är kanske delvis meningen, men de ser konstiga och overkliga ut. Ytterligare en bidragande orsak till att jag inte gillar människorna är en otroligt vidrig karaktär röstspelad av Greg Germann. Han gör rollen som Pennys agent som bara har en sak i huvudet: pengar. Djuren är mycket roligare, kanske allra roligast är alla fåglar som är med, som skickligt blir både American Italians och trendiga LA-spån.

Men filmen är gullig och säkert rätt spännande för yngre barn. Som vuxen saknar jag kanske lite skämt och syftningar över åldersgränserna, något som Pixar alltid är så duktiga med, men filmen är inte barnslig för det. Den är främst rar - det är något fint med att se hur en katt lär en hund att vara hund.


EXTRAMATERIALET

I sann modern Disney-anda finns det med en liten relaterad kortfilm som bonus. Här är det hamstern Roffe som blir Super-Roffe när Bolt och Penny hamnat i en knivig situation.

Ett par bortklippta scener i animerat storyboardutförande finns också med, med presentationer av filmmakarna. Båda sekvenserna är tagna ur tidigare versioner av storyn vilket gör att de inte alls känns som de är bortklippta ur filmen, eftersom de faktiskt inte är det.

Miley Cyrus och John Travolta spelade in en låt till filmens eftertexter och i ett extremt kort klipp får vi... ja, vad får vi egentligen göra under en minut? Tja, höra dem säga att de gjorde en låt. Sen får man se en video till låten.

Speciellt för blu-ray-utgåvan finns ett enkelt plattformsspel som man spelar med fjärrkontrollen. Lite bökigt men lite kul också.

Inte så värst upphetsande bonusmaterial.


TRE SAKER

1. Den här utgåvan innehåller även filmen på DVD som bonus. Kan ju låta som en märklig sak, men det är ju smått genialt. Då har barnen en egen slit och släng-variant.

2. Detaljrikedomen når nya höjder när man i en närbild på en kopiator kan notera en sådan där klisterlappremsa med ett inventarienummer som företag märker upp sina maskiner med...

3. I vissa sekvenser märks det ganska tydligt att den här filmen är designad för 3D.


ANDERS JAKOBSON (2009-06-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Disney
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bonuskortfilm: Super Roffe, Bortklippta scener, "Jam" med John Travolta och Miley Cyrus, Musikvideo "I Thought I Lost You", Bolt Me - Maxade Uppdrag
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA