Michael Myers i ny fräsch tappning

FILMEN

Michael Myers är tillbaka, eller? "Halloween 2007" ska inte ses som film nio i serien utan som en remake av första filmen. För regin står mannen med det passande namnet Rob Zombie. Han är tidigare känd för att ha regisserat filmer som "The Devil’s Rejects" och "House of 1000 corpses".

Nu ger han sig dock på sin största utmaning hittills och faktum är att han lyckas riktigt bra. "Halloween 2007" känns riktigt fräsch och Myers är grymmare än han varit tidigare. Hans mask ser bättre ut än i tidigare filmer och han visar ingen som helst sympati för sina offer.

I Zombies version koncentrerar vi oss mer på Myers barndom än man gör i originalet. Tyngdpunkten i filmen har flyttats så att vi får mer av Myers barndom och uppväxt och lite mindre (dock inte för lite) av själva nutidens mördande. Personligen tycker jag detta ger filmen ett större djup och man förstår mer varför Myers gör det han gör. I originalversionen fick man gissa innan man till slut fick hans motiv bekräftade i film två.

Filmen inleds med att vi får se hur den unge Michael Myers har ihjäl stora delar av sin familj iförd en clownmask. Han sätts på mentalsjukhus och till en början har doktor Loomis rätt gott hopp om att kunna rädda honom. Efter ett tag faller han dock in i en neråtgående spiral och vägrar under 15 år att säga ett enda ord.

När sen en kväll några vakter släpar in en kvinnlig intagen i Myers cell för att där våldta henne (varför de nu måste göra det i hans cell fattar jag inte) retar de upp honom så till den milda grad att han har ihjäl dem och flyr tillbaka till sin barndomsstad. Där har han bestämt sig för att han ska återförenas med sin syster…

Myers spelas här av Tyler Mane som verkligen är en jätte. Hans storlek är imponerade och vare sig den är äkta eller fejkad ser han riktigt grym ut. Doktor Loomis spelas här av Malcolm McDowell och tyvärr brukar hans medverkan betyda att filmen är allt annat än bra. Här är han dock helt acceptabel och gör sitt jobb som man kan förvänta sig.

Att sen filmen är gjord 29 år efter originalet gör naturligtvis att alla specialeffekter ser så mycket bättre ut. "Halloween 2007" är en bra remake av ett bra original som dessutom berättar historien om en mycket råare Michael Myers.


EXTRAMATERIALET

Det enda extramaterial vi får är ett kommentarspår.


TRE SAKER

1. Filmen innehåller riktigt bra musik, tänk på det när du ser filmen.

2. Innan filmen hade premiär i USA läckte en arbetskopia ut på nätet och för er som sett den kan jag berätta att den inte är så annorlunda som många sagt.

3. I och med att karaktären Annie var topless i de scener där Myers anfaller henne fick man även spela in samma scener när hon hade en tröja på sig för att kunna använda dessa i trailers för filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2008-05-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentarspår
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA