En riktigt lyckad nystart

FILMEN

För att en remake ska vara berättigad ska den enligt mig tillföra något nytt jämfört med originalet. Den ska berätta samma historia men göra det på en lite annorlunda sätt. Och det är precis vad denna nya version av "Friday the 13th" gör. Vi får fortfarande höra berättelsen om hur Jason som liten drunknar på ett sommarläger. Vi får fortfarande höra hur hans mamma löper amok. Vi får fortfarande höra hur hon dödar alla utom en lägerledare som i sin tur halshugger henne. Allt detta, som finns med i originalfilmen, finns med även här. Skillnaden är att här får vi allt detta under filmens första 10 minuter. Sen kommer några snabba och lite oväntade mord, sen "Friday the 13th"-texten och filmen börjar på riktigt. Riktigt snyggt och effektivt gjort. Man behåller originalets grundstory men tillför ett nytt sätt att berätta den på.

När sen inledningen är över får bekanta oss med Clay som söker efter sin syster Whitney i skogarna runt Camp Crystal Lake där hon försvunnit sex veckor tidigare. Polisen tror inte att något brott ligger bakom, de tror att Whitney och hennes pojkvän försvunnit frivilligt. Clay är dock övertygad om att hon aldrig skulle försvinna och är därför ute och letar efter henne. Han stöter under sitt letande på en grupp ungdomar som i sin tur är på väg upp till en stuga i området för att festa. Clay stöter sig direkt med gruppens alfahanne och när han sen, ovetandes om att det är deras stuga, dyker upp (för att söka sin syster) blir det inte direkt bättre. Snart får de dock andra saker att tänka på. Jason härjar i skogen och det dröjer inte länge innan han ger sig på ungdomarna och en efter en faller det offer för honom och hans machete.

Den som gillar originalfilmerna och vet vad man kan förvänta sig när man ser en "Fredagen den 13:e"-film kommer inte att bli besvikna. Jason är precis sådär grym och fantasifull som man förväntar sig att han ska vara när han mördar. Det enda jag inte riktigt är tillfreds med är att han här blivit lite för planerande, lite för smart. Han kidnappar till exempel en tjej om påminner om hans mamma. Den Jason jag är van vid kidnappade inte, han dödade kort och gott, punkt slut. Dessutom verkar han vid flera tillfällen i filmen vara mer beräknande än vi är vana att se honom. Man har med andra ord låtit honom utvecklats lite och det är inte odelat positivt.

På det hela taget är jag dock riktigt nöjd med filmen. Denna nystart för filmserien kan mycket väl resultera i flera uppföljare. Man har lyckats få med en hel del scener från originalfilmerna, om än något omgjorda. Det är en värdig uppföljare som behåller det viktiga från originalet och samtidigt känns uppdaterad. Man får dessutom allt man kan förvänta sig i form av ungdomar som råkar illa ut, lite lagom naket, fantasifullt dödande av Jason och så vidare. Jag är mycket nöjd och ser gärna en bunt uppföljare.


EXTRAMATERIALET

Det är med glädje jag konstaterar att extramaterialet är riktigt genomtänkt på denna utgåva. Dels får vi en bakom kulisserna-film med titeln "Jason Voorhees återuppståndelse" där vi får höra från skaparna av filmen hur de tänkte när de återupplivade Jason och gav filmserien en nystart. Riktigt intressant. Vi får dessutom ytterligare en bakomfilm med titeln "Ett hugg bakåt, två hugg framåt" som även den berättar hur filmen skapades.

Vidare får vi se sju av filmens mord och en förklaring till hur de gjordes och här blir det riktigt intressant. Och som om det inte vore nog får vi även ett gäng alternativa scener. Ordentligt med extramaterial som sagt.


TRE SAKER

1. Den nya Jason ser riktigt grym ut och jag gillar det verkligen.

2. Något som jag retade mig lite på är att ungdomarna emellanåt verkar otroligt korkade, speciellt när sex är inblandat…

3. Jag saknade Jasons signaturljud i filmen. Ni vet det där "ki ki ki, ma ma ma"… Jo, det skrivs så. Det hörs ibland men på tok för sällan.


HANS-ÅKE LILJA (2009-07-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Jason Voorhees återuppståndelse, Ett hugg bakåt, två hugg framåt, De bästa morden och Alternativa scener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA