Hitchcock för MySpace-generationen

FILMEN

Okej, vi har det här kanonupplägget för en tät och spännande thriller. En man blir tvungen att tillbringa all tid på en speciell plats som han inte kan lämna. Med en kikare börjar han spana på grannarna och upptäcker att en enslig man har något märkligt för sig. Vår inlåste man inser att grannen dödar folk och börjar kartlägga honom i detalj med hjälp av vänner som kommer grannen väldigt nära, kanske för nära och plötsligt blir allting blodigt allvar.

Hur säljer vi in denna idé på nytt för en yngre generation? Jo, med lite unga fräscha människor, lite coola elektroniska apparater, fräckt soundtrack och scener med snabba klipp.

Efter den lite smått ironiska inledningen skulle man kanske kunna tro att jag laddar upp för att såga "Disturbia". Inte alls, det är faktiskt en riktigt bra film, en både spännande och smått otäck thriller som omedelbart kopplar ett fast grepp om tittaren.

Upplägget jag beskriver ovan är Hitchcocks "Fönstret mot gården" och även om "Disturbia" officiellt inte är en remake så är det tämligen solklart att manuset norpats rakt av. Här är det tonåringen Kale (Shia LeBeouf) som blir dömd till husarrest med elektronisk fotboja efter att ha slagit ned sin spanskalärare. Han kan röra sig inom en 30-metersradie i och runt huset där han och hans mamma (Carrie-Anne Moss) bor.

Utråkad och med indragna Xbox Live och iTunes-rättigheter (produktplacering, någon?) börjar han kolla in vad grannarna har för sig. Han får se allt från otrohetsdrama till småglin som tittar på porr i smyg. Han får se den mystiska Mr Turner (David Morse) klippa gräset två gånger per dag, och han får även se en ny familj flytta in precis intill med en tjej i hans egen ålder. Ashley (Sarah Roemer) är en perfekt girl next door som Kale kan smygtitta på enligt ett dagligt schema. Givetvis blir han upptäckt men Ashley visar vara en cool tjej som Kale kan bjuda in i sitt aktuella projekt.

Han har nämligen börjat misstänka att grannen Turner är en efterlyst mördare som det pratas om på nyheterna. Tillsammans med kompisen Ronnie (Aaron Yoo) har han börjat kartlägga Turner och mycket pekar på att han är mördaren. Tillsammans fortsätter de kartläggningen. Men givetvis blir de upptäckta och Turner varnar dem på sitt eget sätt. Kale kan dock inte släppa det hela, och riskerar att sätta sina vänner i livshotande fara och sin egen begränsade frihet på spel när han fortsätter att spana på Turner. Och inte minst sitt eget liv.

Resultatet är riktigt rafflande med ett genomgående bra skådespeleri. David Morse är fullkomligt iskall som Turner och Shia LeBeouf - som vi snart kommer att se i nya "Indiana Jones"-filmen - är mycket bra som slackern som hamnar i problem. Även fint samspel med snyggingen Sarah Roemer.

Jag kan känna att jag ligger lite utanför målgruppen för filmen, men även vi som lämnat tonåren för länge sedan kan uppskatta filmen. Det kan ju ha att göra med att den är en kopia av en storslagen thriller från första början men även i detta MySpace-filtrerade format så är det en riktigt vass film. Rekommenderas.


EXTRAMATERIALET

Det finns ett kommentarspår med regissören DJ Caruso, Shia LeBeouf och Sarah Roemer som jag inte haft möjlighet att lyssna på, men kommer garanterat att slå på det nästa gång jag ser filmen.

En kort making of ger oss en fin inblick i filmen, både från inspelningen och hur de tänkte när de anpassade filmen för modern tid. En riktigt bra bakomfilm trots en kvarts speltid.

Rubriken "Serial Pursuit Trivia Pop-up/Quiz" leder tillbaka till grundmenyn på DVD:n så jag antar att det är något man slår på som dyker under tittandets gång. Vet inte riktigt vad det innebär och känner mig inte speciellt intresserad av att ta reda på det heller.

Utöver detta finns det lite småplock som bortklippta scener, bloopers, en musikvideo, bildgalleri och trailer.


TRE SAKER

1. När Kale tidigt i filmen degar ned sig soffan och slevar i sig jättesked efter jättesked med jordnötssmör doppade i chokladsås och sköljer ned det med energidryck så hinner man precis tänka att "det där kan ju inte vara bra" innan det straffar sig för Kale. Härligt med lite realism!

2. Det finns en fin passning till "The Shining" när David Morse bryter sig igenom en dörr. Det är bara "Heeeere's Johnny!" som saknas...

3. Musik i film reagerar jag alltid på. System of a Downs "Lonely day" kommer in och passar perfekt i en scen.


ANDERS JAKOBSON (2008-01-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Skapandet av "Disturbia", Bortklippta scener, frågesport, Musikvideo, Bildgalleri, Biotrailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (7/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA