En gripande historia

FILMEN

"A guide to recognizing your saints" handlar om Dito som återvänder till New York där han växte upp för att förmå sin sjuke far att uppsöka sjukhus. På vägen dit tänker han tillbaka på sin uppväxt och sina barndomskompisar…varav de flesta idag är döda eller sitter i fängelse.

Filmen marknadsförs med hjälp av Robert Downey Jr. som spelar den vuxne Dito men faktum är att man ser mer av Dito som ung och då spelas han alldeles utmärkt av Shia LaBeouf. Vi får se hur lever med sin familj och kompisar och hur han träffar Mike som kommit till New York från Irland. Tillsammans bestämmer sig de två för att lämna livet i New York och söka lyckan i Kalifornien.

Nu är det dock inte bara att sticka till Kalifornien. Dito och hans kompisar tillhör de fattigare i New York och knark och våld hör till vardagen. Deras uppväxt skildras väldigt gripande i filmen och man känner verkligen för dem och deras kamp för ett vettigt liv.

Förutom Robert Downey Jr. ser vi även Dianne Wiest och Chazz Palminteri som Ditos föräldrar och Eric Roberts i en liten roll som den vuxne Antonio. Alla gör väldigt bra insatser men bäst är faktiskt de unga skådespelarna som vi ser i rollerna när Dito tänker tillbaka på sin uppväxt; Shia LaBeouf som den unge Dito, Melonie Diaz som hans flickvän, Peter Tambakis som Nerf och Adam Scarimbolo och Channing Tatum som bröderna Guiseppe och Antonio. Alla var för mig tidigare okända men imponerade starkt.

Jag är osäker på hur mycket av filmen som bygger på verkliga händelser men den är baserad på Dito Montiels självbiografiska roman med samma namn och Dito har både skrivit och regisserat filmen så gissningsvis är den rätt självbiografisk, vilket bara gör den ännu bättre.

"A guide to recognizing your saints" är en väldigt mörk och dyster film men den känns verkligen trovärdig och om det är den riktigt Ditos uppväxt vi får ta del av är det bara att gratulera honom till att han fortfarande är i livet!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en trailer och ett gäng intervjuer med skådespelare och filmskapare. Vi får dessutom något som ska föreställa en bakom kulisserna-film men som mer verkar vara inspelad av en förbipasserande turist. Man hör inte vad folk säger och inget förklaras. Mycket amatörmässigt.


TRE SAKER

1. För att tjäna lite extra pengar hjälper Dito och Mike Frank att gå ut med andra människors hundar. Karaktären Frank är, även om han gissningsvis är lite överdriven, riktigt kul!

2. Robert Downey Jr. är verkligen en begåvad skådespelare och det känns så onödigt när man tänker på allt han utsatt sig för. Ett otroligt slöseri med talang och det är bara att hoppas han nu fått ordning på sitt liv.

3. På den amerikanska utgåvan finns både ett alternativt slut och en alternativ början som tyvärr inte dessa tagits med till den svenska utgåvan. Varför vet jag inte men det känns väldigt trist då de förmodligen vore rätt intressanta att se.


HANS-ÅKE LILJA (2007-09-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Intervjuer, bakom kulisserna-film och en trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA