Paranormal karbonkopia

FILMEN

Vanliga människor med superkrafter och en hemlig organisation som jagar dem... Det skulle kunna vara "Heroes" jag beskriver. Eller kanske filmen "Jumper". Eller till och med "X-men". Ja, "Push" kunde ha varit en spännande och fräsch film om den typ inte redan hade gjorts i de nämnda exemplen.

Det handlar om människor med klassiska psykokinetiska egenskaper - klärvoyans, telekinesi och telepati, samt förmågan att skifta objekts utseende för en stund, eller förmågan att "sniffa" rätt på folk, eller varför inte skrika så högt att blodådrorna sprängs? Dessa kallas i filmen Watchers, Movers, Pushers, Shifters, Sniffers och Bleeders. Det finns även Shadows som kan dölja andra genom sin blotta närvaro och Stichers som helar skadade.

Nick (Chris Evans) är en Mover som ännu inte riktigt fått snurr på sin talang. För 10 år sedan blev hans far (också en Mover) tillfångatagen av Divisionen, organisationen som försöker förvandla alla dessa paranormala människor till vapen, och Nick såg sin far dö genom Pushern Carver (Djimon Hounsou) innan han rymde för att hålla sig undan.

Nu bor han i Hong Kong och försöker behärska sin förmåga så att han bland annat kan fuska till sig pengar i tärningsspel. En dag knackar Watchern Cassie (Dakota Fanning) på hans dörr och berättar om sina visioner där hon och Nick ska rädda en flicka som rymt från Divisionen och tagit med sig något värdefullt. Det visar sig efterhand att flickan är Pushern Kira (Camilla Belle), Nicks föredetta flickvän.

Men Hong Kong är fullt av paranormala som vill ha det Kira stulit. En kinesisk familj med Bleeders och Watchers jagar dem från ena sidan, medan Carver kommer från den andra och Nick måste tänka till ordentligt för att klara sig och sina kompisar undan med livhanken i behåll, för Cassies visioner slutar alla med att de dör...

Det är som sagt lite synd att det finns så många liknande historier både från de senaste åren och etablerade sen länge, för det gör "Push" per automatik ganska ointressant. Jag är i och för sig inte helt säker på att jag skulle tyckt att den var något fantastiskt även om till exempel "Heroes" inte hade funnits för en så himla bra film är det inte om man bortser från bristen på direkt originalitet.

Hong Kong-miljön är i och för sig lite tilltalande och de sparsmakade specialeffekterna är inte så dumma, men storyn håller inte riktigt för att jag placera "Push" på någon sorts topplista. Det är förstås ingen kalkon på något vis, och tycker man till exempel att "Heroes" är det bästa som har hänt sedan skivat bröd så lär man uppskatta "Push".


EXTRAMATERIALET

Bakomfilmen "Science behind the fiction" går igenom de olika typerna av paranormala egenskaper som tas upp i filmen och en expert berättar om vad för sorts verklighetsförankring dessa har. Tja, det beror väl på vad man tror på eller inte.

En riktigt dålig sak är när regissören Paul McGuigan berättar att han gjorde en sökning på nätet efter "Psychic powers experiments" när han hade läst manuset, och detta illustreras med att ordet "pychicpowersexperiments" (sic) skrivs ut på en skärm... Undrar hur många träffar man får på just det ordet...

Ett par borttagna scener fyller möjligtvis igen några luckor i filmen som man inte trodde fanns. Med andra ord, klipp som varken gör till eller från.


TRE SAKER

1. I Chile går filmen under titeln "Heroes". Ja just det...

2. Jag gillar att Nick inte är speciellt bra superhjälte. Han får ordentligt med stryk och får mest använda hjärnan snarare än sin talang för att klara sig.

3. Jag kan inte låta bli att känna att filmen är starten på en hel serie, men än så länge finns det inga indikationer på uppföljare. Däremot finns det ett antal serietidningar som berättar en prequel.


ANDERS JAKOBSON (2009-07-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Science behind the fiction
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA