Suggestivt om hemska hemligheter

FILMEN

Den dysfunktionella familjen har skildrats åtskilliga gånger på film. Här är ännu en variant.

Stämningen är spänd i familjen Deer, mamma Olivia (Edie Falco) sliter med att inreda klart jättehuset samtidigt som hon knaprar starka piller, dottern Nina (Elisha Cuthbert) är inne i en trotsålder där hon emotsäger sig allt som händer inom familjen samtidigt som hon brottas med de vardagliga plågorna med att vara tonåring och cheerleader och pappa Paul (Martin Donovan) försöker så gott han kan hålla ihop allting och fostra sin dotter.

Det blir inte bättre av att familjen adopterar Dot (Camilla Belle), en dövstum flicka som mist båda sina föräldrar. Nina ser Dot som en stor idiot och vill bara att hon ska försvinna. Själv håller sig Dot i sin egen värld som osynlig.

Lustigt nog blir det Dot alla anförtror sig till, familjen så väl som Ninas vänner. Alla berättar de mer eller mindre hemska hemligheter för henne, och den allra hemskaste finns inom familjen. Något fruktansvärt är på väg att hända och Dot gör vad hon kan för att hindra det. Eller gör hon inte det? Är Dot verkligen den hon är eller ruvar hon också på en hemlighet?

Den här suggestiva thrillern suger direkt tag i tittaren med ett fint trimmat manus och bra regi. Skådespelet är även det mycket fint med storspel av de två kvinnliga huvudrollsinnehavarna. Elisha Cuthbert känner alla igen från "24" men Camilla Belle är för mig ett nytt ansikte. Skådespelarensemblen är förhållandevis liten och förutom de redan nämnda utgörs kärnan även av Katy Mixon som Ninas odrägliga kompis Michelle och Shawn Ashmore som basketspelaren Connor som är en av de som berättar sina hemligheter för Dot.

Upplägget och tempot i filmen är bra även om det är enkelt att räkna ut Dots hemlighet och förstå vart historien kommer att ta vägen, men tack vare alla de goda egenskaper jag redan räknat upp blir thrillern tät och spännande hela vägen.


EXTRAMATERIALET

Blott en trailershow. Den amerikanska utgåvan har en del extramaterial som det hade varit roligt att se.


TRE SAKER

1. Av någon anledning vill jag gärna placera den här filmen på samma hylla som "Donnie Darko" och "American Beauty". Det kanske kan ge någon sorts vägledning om känslan i filmen.

2. Den enda karaktären som förbises i filmen är Edie Falcos pillerknaprande och utarbetade mamma. Känns som hon hade kunnat utveckats en smula till.

3. Beethovens musik har av förklarliga skäl en stor del i filmen. Camilla Belle spelar alla stycken själv.


ANDERS JAKOBSON (2007-12-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Anamorfisk widescreen 1:1.77
Bild: Dolby digital 5.1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA