Lugnet före stormen, sen bara storm

FILMEN

Det är omöjligt att hänga med i alla TV-serier som går. Man får helt enkelt välja de man tittar på. Personligen har jag svårt för att hoppa in i en serie när den gått ett tag (några undantag så klart) och följer hellre en serie från början till slut.

"Oz" är en serie som jag helt missat. Alla snackade väl om den, men den hade hunnit gå ett ganska bra tag innan jag ens märkte att den fanns, och då var det ingen idé att ta sig in i den. Lyckligtvis kommer nu DVD-boxarna i svenska utgåvor, och tur är väl det för om film är bäst på bio, är TV-serier bäst på DVD.

Titelns Oz är smeknamnet på fängelset Osvald, och serien skildrar en avdelning som går under namnet Emerald City. Här har avdelningschefen Tim McManus försökt skapa en alternativ och öppen kriminalvård, för han är övertygad om att rehabilitering är den bästa vårdformen.

Detta möts inte av helt positiva reaktioner. Fängelsechefen Leo Glynn är tveksam men medgörlig och i periferin lurar en nytillsatt guvernör som är mer inne på råbarkad vård, och under seriens gång stryper han vissa förmåner för fångarna och inför dödsstraff.

Inte heller bland fångarna är McManus idéer något som sätter sig. Det bistra samhälle de kriminella kommer ifrån fortsätter innanför fängelsets väggar på ett ännu mer tydligt sätt. Här finns våld, droger, gängbildningar och mord. Grupperingar som latinamerikaner, afroamerikaner, arier och muslimer existerar öppet och det pågår en ständig maktkamp, med intriger, lurendrejerier och repressalier.

För nytillkomna fångar gäller det att snabbt hitta sin roll och ännu snabbare veta vilka som är vänner och vilka som är fiender.

Jag förstår "Oz" popularitet. Det är en vansinnigt välspelad serie med riktigt slipade karaktärer. Det är kanske bara den där guvernören som känns tillkonstlad och enkelspårig. Men serien är lite lurig också, för karaktärer man tror ska ha en betydande roll i längden kan försvinna innan avsnittet är slut. Det är rätt många som stryker med under seriens gång, och andra som tillkommer, som muslimledaren Said som man direkt känner att det är något riktigt lurt med. Något kokar under ytan, men det dröjer länge innan Said exploderar i all sin prakt.

Det flesta skådespelarna är nya ansikten för mig, men det finns några bekanta också, sådana som jag känner igen från betydligt senare serier och filmer. Fru Soprano (Eddie Falco) spelar en vakt, Mr Eko från "Lost" (Adewale Akinnuoye-Agbaje) är en av de hårdare fångarna, Peter Parkers boss från "Spider-man"-filmerna (J.K. Simmons) är en ännu hårdare fånge och slutligen Harold Perrineau (Michael i "Lost") som spelar en rullstolsbunden fånge som fungerar som seriens berättare.

Det kändes aningens skumt inledningsvis när en person tittar in i kameran och pratar med publiken, men allt eftersom man vänjer sig så blir Augustus, som fången heter, oumbärlig då det är han som berättar vilka de olika fångarna är och vilka brott de begått, och det är också han som tar oss in i de olika teman som behandlas i varje avsnitt.

Säsongen består av åtta avsnitt och slutar oerhört dramatiskt. Jag väntar redan på nästa säsong, frågan är bara vilka som följer med till den?


EXTRAMATERIALET

Boxen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. I en tid när många filmer verkar ha minst ett par nakna kvinnobröst inskrivna i manuset så får vi i "Oz" se mängder av nakna snoppar dingla fria. Lite smått oväntat måste jag säga.

2. Vinjetten och vinjettmusiken känns idag lite småkackiga, och det som tydligast vittnar om att serien gjordes 1997. 10 år gör mycket. Jämfört med andra HBO-serier som "Sopranos" och "Six feet under" så är vinjetten rena amatörfilmen.

3. En liten bisak kanske, men skivan kommer med ett extra pappfodral som är alldeles för stort för att DVD-fodralet ska stanna kvar. Det fladdrar som en vante minst sagt. Jag fick limma in en liten kartongremsa för att tajta till pappfodralet. Det blev ett mycket lyckat resultat.


ANDERS JAKOBSON (2007-01-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: Dolby digital stereo
Bild: 4:3, 1.33:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA