Disco vs. Hiphop

FILMEN

Utanför New York, staden där alla drömmar slår in, lever ett gäng ungdomar med stora planer för framtiden. Bronx på 70-talet var en ganska mörk plats att växa upp på och i "The Get Down" får vi en liten inblick i just det. Att vara ung med drömmar och att göra allt i sin makt för att nå dem.

I mitten står Ezekiel (Justice Smith) som dras mellan sin kärlek till orden och kärleken till Mylene (Herizen F. Guardiola). Så länge han är med Mylene är han nöjd med tillvaron, men Mylene har inga som helst planer på att stanna i Bronx. Hennes mål är att bli nästa discodrottning och Ezekiel tvingas göra allt han kan för att behålla henne. Detta leder in honom i en tidigare okänd värld där hiphopen börjar födas. Där får hans ord en större mening och han hittar en egen mening med livet. Dock tar det inte lång tid innan han verkligen får känna på hur det är att verkligen kämpa för något man älskar.

Vi får se väldigt många sidor av Bronx, men det görs på ett så snyggt sätt att det aldrig tycks bli för mycket. Små vägar som till en början tycks vika av från huvudberättelsen visar sig leda till en stor knutpunkt som för hela serien i rätt riktning. Att hålla koll på så många trådar och göra publiken lika engagerade i samtliga är smått genialt. Dock känns det också som lite av en specialitet Netflix riktat in sig på. Samma sak görs i "Orange is the New Black". En annan gemensam nämnare mellan dessa serier är hur nationaliteter som vanligtvis får stå tillbaka när det kommer till viktiga roller får glänsa som aldrig förr. Och skådespelarna glänser med talang som vittnar om att även deras drömmar kan slå in.

Det jag älskar mest med serien är hur musiken är så genomtänkt in i varje beat. I ena ringhörnan står disco och i den andra hiphop. Båda hörnorna lockar till dans och trots att de båda står fast på egna ben uppstår den bästa musiken när de möts. I de flesta musiknumren får vi se ett montage från både discoscenen och dj:båset, vilket görs i en mix som tar serien ett nivå upp.

Det enda minuset är de oerhört långa avsnitten. Det första avsnittet känns mer som en långfilm. När man väl tagit sig igenom den kan jag lova att det bara blir bättre och bättre. Sista avsnittet är ett av de bästa jag sett!

Älskar man musik är detta ett måste. Även om man inte är så förtjust i disco och hiphop kan nog de flesta musikälskare uppskatta den kärlek som visas till musiken. Med sitt budskap om att aldrig ge upp sina drömmar, hur ouppnåeliga de än verkar, och kärlekshistorien mellan Ezekiel och Mylene är "The Get Down" en blivande serieklassiker.


EXTRAMATERIALET

Till serien finns även tre olika trailers. Den officiella trailern, en trailer med ledord "mod" och en med ledord "glädje". Alla tre representerar serien väldigt väl och om ingen av dem lyckas locka dig att se den kanske detta inte är serien för dig.


TRE SAKER

1. Namnet "Fantastic Four plus One" är lite av en version av gruppnamnet "Funky 4 + 1" som är en riktig hiphop-grupp från denna tid.

2. De sex avsnitt som just nu ligger uppe på Netflix är listade som första halvan av första säsongen. Andra halvan förväntas komma någon gång under 2017.

3. En av skaparna bakom serien är Baz Luhrmann som kanske mest är känd för filmer som "Moulin Rouge!", "Romeo & Julia" och "The Great Gatsby", något som också märks.


EMMA ÅKERLIND (2016-08-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2016
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal, Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA