Genremix med lite indiekänsla

FILMEN

"En snubbe som mördar folk" kallas för en skräckkomedi men är i själva verket en betydligt mer komplicerad genremix än så. Här ryms visserligen lite småskruvad och ofta sarkastisk humor med splattrig skräck, men även seriemördarthriller, 30-something man som mår dåligt, drama och faktiskt lite romantik. Om man fokuserar på de tre första ingredienserna i mixen hamnar man lite grann i "Hot Fuzz"-land, men filmen stannar som sagt inte enbart där.

Kevin Corrigan spelar glassförsäljaren Ken Boyd, en tragisk typ som vid 34-års ålder fortfarande bor hemma hos mamma utan något vidare socialt liv där all fritid går åt att teckna serieteckningar. Kens vuxna liv har formats efter en traumatisk händelse från tonåren som ledde till både självmordsförsök och tid på mentalsjukhus. Nu är han dock friskförklarad och försöker hitta sin plats i livet - som glassförsäljare med en sur chef (Lou Beatty Jr.) och en vettig arbetskollega (Leo Fitzpatrick).

Livet får dock en lite positiv vändning som visserligen sätter Ken ur balans när han träffar Stephanie (Lucy Davis) och sin elvaåriga dotter Amy (Ariel Gade) som han aldrig fått träffa tidigare. Amy är sin fars raka motsats - social och pratsam. Samtidigt inträffar en rad brutala mord i småstaden där alla offer har kopplingar till Ken, och i hans ritblock finns teckningar som illustrerar morden. Håller Ken på och hämnas på sina gamla plågoandar eller är det någon annan som är snubben som mördar folk?

Filmen kunde ha blivit rätt dålig om det inte var för några fina skådespelarinsatser. Kevin Corrigan har tillräckligt med rutin för att bära upp huvudrollen för med fel person i rollen hade filmen fallit platt till marken. Jag gillar även den unga Ariel Gade som lyfter upp sin karaktär som annars kunde ha varit outhärdlig. Jag vill även belysa "Spin City"-bekanta Barry Bostwick som spelar den sarkastiska sheriffen som utreder morden, och som dessutom dejtar Kens mamma vilket gör det hela ännu mer komplicerat.

Sammanfattningsvis vill jag kategorisera "En snubbe som mördar folk" som sevärd, men långt ifrån en fantastisk film. Det finns en liten indiekänsla över filmen som visserligen varken gör till eller från och jag har en känsla av att filmen kunde ha tjänat på lite putsning här och där. Genremixen gör å ena sidan att filmen känns lite udda men gör den å andra sidan även lite luddig.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den legendariska John Landis, som dragit sitt strå till skräckkomedistacken med "En amerikansk varulv i London" och videon till Michael Jacksons "Thriller" men som är mest känd för filmer som "Deltagänget", "Blues Brothers", "Ombytta roller", "¡Tre amigos!"och "En prins i New York" är filmens exekutiva producent.

2. Regissören Jack Perez senaste film innan "En snubbe som mördar folk" var "Mega shark versus Giant octopus" som han gjorde under pseudonymen Ace Hannah.

3. För manus står Ryan A. Levin som tidigare enbart skrivit kortfilmer och avsnitt till tv-serier som bland annat "Scrubs".


ANDERS JAKOBSON (2012-06-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA