Utmärkt skådespeleri i humoristiskt drama

FILMEN

Resan ned till botten och upp igen kan skildras på ganska många sätt. Det kan vara på ett charmigt och familjevänligt sätt som i Frank Capras klassiker "Livet är underbart". Det kan också skildras på ett betydligt mer jordnära sätt som i den fantastiska "Sideways" från 2004. Gemensamt för dessa filmer brukar vara ett visst övermått av alkohol och så även i denna film.

När dramat tar sin början har Bob Funks (Michael Leydon Campbell) ras redan börjat. Efter att hans fru bedragit honom och stuckit med sin älskare tar han till flaskan. Han missköter sitt arbete, tillbringar kvällarna med att dränka sina sorger och nätterna med den kvinna han lyckas ragga upp för kvällen. Till slut får hans chef, tillika hans mor, nog och degraderar honom från säljchef till vaktmästare och det får Bob att tappa fotfästet helt och hållet.

Filmen marknadsförs som en romantisk komedi och även om det finns där i bakgrunden, med en otroligt charmig Rachael Leigh Cook som kärleksintresse, så är det Bobs mörka resa ned till botten och upp igen som står i fokus. Humorn får en i övrigt utmärkt ensemble av kvalitetsskådespelare stå för.

Stephen Root gör återigen en udda typ, inte helt olik den socialt handikappade Milton Waddams han spelade i "Office space". Grace Zabriskie bidrar både med humor och tyngd som Bobs hårdföra mamma och Rachael Leigh Cooks charmiga tjej som har sönder nästan allt hon råkar peta på är bara några ur det fantasifulla och noggrant utmejslade galleri av karaktärer som befolkar Bobs värld.

Dessa skruvade bikaraktärer ger filmen en skön må-bra-känsla som motvikt till Bobs ganska allvarliga resa och en del kan ha svårt med att filmen därmed har både en ljus och en mörk sida. Själv finner jag dock balansen mellan de båda vara utmärkt och njuter i fulla drag av en och en halv timmes utmärkt skådespeleri.


EXTRAMATERIALET

Några trailers för andra filmer.


TRE SAKER

1. Omslaget är verkligen uselt i det att det för tankarna till en glättig, romantisk komedi. Det kommer lura de som faller för omslaget. Dessutom tappar man de tittare som faktiskt skulle kunna gilla filmen. Fel marknadsföring är bara förnamnet.

2. Filmen är baserad på regissören Craig Carlisles teaterpjäs "Bob Funk in therapy" och är hans filmdebut.

3. Jag hittar åtminstone två kopplingar till "The Office". Amy Ryan som var med i den amerikanska versionen spelar här en av Bobs tillfälliga romanser. Man får också se Lucy Davis från engelska "The Office" som Bobs svägerska.


THOMAS HELSING (2011-11-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA